Cumhurbaşkanlığı'ndan Açıklama: Taşeron ve 4/D İşçiler İçin İyi Haber Geldi 2020

Taşeronda son dakika açıklaması geldi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)'ne gönderilen soruya cevap geldi. İşkolu ve maaş sorusuna verilen cevap yazımızda.

Cumhurbaşkanlığı'ndan Açıklama: Taşeron ve 4/D İşçiler İçin İyi Haber Geldi 2020

Taşeronda iyi haber.

Toplu sözleşme bekleyen taşerona CİMER 'den iyi haber geldi. Dönüşler yapılmaya başlanınca taşeronda umutlar artmaya başladı.  İşçilerin yardımcı iş kollarında olanların da asıl iş kollarından sayıldığı CİMER cevabında belirtildi. 

Cumhurbaşkanlığı Toplu İş Sözleşmesi Daire Başkanlığı 'na bir yazı gönderildi. CİMER 'e sorulan soru burası tarafından cevaplandı ve CİMER cevap yazısında işkolu tartışmaları hakkında detaylara yer verildi. 

İşte CİMER 'den gelen cevap yazısı: "Ayrıca 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi kanununun 4. maddesinin ikinci fıkrasında "Bir işyerinde yürütülen asıl işe yardımı işler de , asıl işin girdiği işkolundna sayılır" hükmü yer almaktadır"

SGK BİLDİRİMİ ASIL İŞ KOLUNDAN

Yeni tescil edilen işyerlerinde 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun 4. maddesine uygun şekilde SGK'ya bildirimlerin yapılması gerektiğine yer verildi. 

YHK kararı iel imzalanan sözleşmenin hükümlerinin dolma süresinde sona gelinmesi ile birlikte işçiler, 30 Ekim 2020 tarihinden sonra çalıştıkları işyerlerinde asıl iş kollarının tabi olduğu TİS  hükümlerine eklenmek isityor. 

Daha önce taşeron işçi iken kamuya alınan işçiler, çalıştıkları işyerlerindeki asıl iş kolundan TİS 'e dahil olmak istiyor. 

KANUN NE DİYOR?

Söz konusu kanunda İŞKOLLARI başlığı altındaki 4. madde şu şekilde:

İşkolları bu kanuna ekli cetvelte gösterilmişti. 

Bir işyerinde yüğrütülen asıl işe yardımcı işler de , asıl işin girdiği işkolundna sayılır.

Bir işkoluna giren işler, işçi ve işveren konfederasyonlarının görüşü alınarak ve uluslararası normlar göz önünde bulundurularak bakanlıkça çıkarılacak bir yönetmelikle belirlenir.

İşte CİMER 'den gelen cevap

"696 sayılı KHK 'nın 106 'ncı maddesi gereğince 6356 sayılı sendikalar ve toplu iş sözleşmesi kanununa eklenen Geçici Madde 7 ile;

1 5018 sayılı kanuna ekli 1, 2, 3, ve 4 sayılı cetvellerde yer alan kamu idareleri ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, 375 sayılı KHK 'ya ekli 1 sayılı listede yer alan idareler ile birlikte veya ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlası il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşlarına ait şirketler anılan KHK 'nı geçici 23 üncü ve geçici 24 üncü maddeleri uyarınca sürekli işçi kadrolarına, geçici işçi pozitonlarına veya işçi statüsüne geçirilen işçilerden;  geçişten önce işçinin çalıştığı alt işveren işyerinin girdiği işkolu mevcut işyerinin girdiği işkolu ile aynı olanları o işkolundaki mevcut işyerindne, farklı olanları ise geçişten önce işçinin çalıştığı alt işveren işyerinin girdiği işkolunda yeni tescil edilecek işyerinden SGK 'ya bildirileceği, 

2 Birinci fıkra kapsamındaki işyerlerinin her biri bu kanunun uygulanması bakımından bağımsız bir işyeri sayılacağı,

3. Birinci fıkra kapsamında yeni tescil edilen işyerlerinden bildirilen işçiler, bu madde kapsamındaki idarelerde geçiş işleminden önce alt işveren işçileri için Yüksek Hakem Kurulu tarfından karara bağlanan ve en son sona erecek olan toplu iş sözleşmesinin sona ermesiyle birlikte 4 üncü maddeye uygun şekilde SGK 'ya bildirileceği, 

4. Bu maddenin uygulanmasında bu kanunun bu maddeye aykırı diğer hükümlerinin uygulanmayacağı hüküm altına alınmıştır. 

MAAŞ

Söz konuus cevapta maaş düzenlemesi ile ilgili şu ifadelere yer verilmiştir:

696 sayılı KHK ve 375 sayılı KHK 'ya eklenen geçici maddelere göre işçilerin maaş ve diğer sosyal hakları ile mali haklarının belirlenmesinde YHK toplu sözleşmesi dikkate alınır. 12 Nisan 2018  tarihinde ilan edilen sözleşmenin 31 Ekim tarihinde sona ereceği bildirildi. 

Öte yandan 6356 sayılı kanunun 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasında "Bir işyerinde yürütülen asıl işe yardımcı işler de asıl işin girdiği işkolundan sayılır" hükmüne yer verilmiştir. 

Bu bağlamda Bakanlığımızca ilan edilen TİS hükümlerinin uygulanma süresinin yukarıda belirtilen tarihlerde sona ermesiyle birlikte KHK 'nın yukarıda anılan hükümlerine göre yeni tescil edilen işyerlerinden bildirilen işçilerin 6356 sayılı kanunun 4 üncü maddesine uygun şekilde SGK 'ya bildirilmesi gerektiği hususu bilgilerinize sunulur"

İşte Cimer Cevabı:

İŞÇİ HABERLERİ İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN:

Android için >>>> TIKLAYIN

İOS için >>>> TIKLAYIN