4/D İşçiler ve Taşeron İşçiler İçin Açıklama: 3 Ay Kaldı

Taşeron düzenlemesinin iptali ve toplu iş sözleşmesi için Hak İş 'ten açıklama geldi. Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan yaptığı son dakika açıklamasında, "6356 sayılı Kanun'un geçici 7. maddesinin 3. fıkrasının yürürlükten kaldırılarak, kamu kurumlarında yardımcı işlerde çalışan işçilerin fiilen çalıştıkları ve halen örgütlenmiş oldukları iş kollarında örgütlenmelerinin sürekli hale getirilmesini talep ediyoruz." ifadelerini kullandı. İşte taşeron ve kamu işçileri için aç

4/D İşçiler ve Taşeron İşçiler İçin Açıklama: 3 Ay Kaldı

Taşeron konusunda son dakika açıklaması.

Genel merkezde bir basın toplantısı düzenleyen Arslan, KHK ile kadroya geçen işçiler ile kadroya geçirilmeyen işçilerin durumuna ilişkin değerlendirmede bulundu ve işçilerin 

İŞKOLU DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN TARİH VERİLDİ

Mahmut Arslan yaptığı açıklamada KHK ile kadroya alınan sendikalı işçilerin sendikalara üye on binlerce işçinin iş kolunun 1 Kasım 2020'den itibaren değiştirileceğini, çalıştıkları iş yerlerinin tescilli olduğu asıl işkolundan SGK'ye tescil edilmeleri gerektiğini bildirdi. 

Bu duruma tepki gösteren Arslan , "İki yıldan fazla süredir başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Sayın Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanımız, partilerin grup başkanvekilleri, AK Parti'nin MYK üyeleri ve bütün muhataplara ısrarla bu düzenlemenin hem anayasaya hem sendikal örgütlülüğe hem de işçilerin iradelerine aykırı olduğunu anlatmaya çalıştık. Bu büyük başarımızın böyle bir düzenlemeyle gölgelenmesine itiraz ettik. Bunun hesaplanamayan ve gelecekte Türkiye için yeni sorunlar doğurabileceği endişemizi ilettik. Sendikalarımızın kanun zoruyla üyelerinin başka sendikalara üye yapılma durumunun kabul edilemez olduğunun altını çizdik. Toplu sözleşme özgürlüğünün bazı sendikalar için ortadan kaldırıldığını vurguladık."

SENDİKA DEĞİŞİKLİĞİ

Söz konusu düzenlemenin asıl iş kolu iddiasıyla işçilerin iş kolu ve yıllardır üye oldukları sendikayı değiştirmesine neden olacağını söyleyen Arslan, bunun sendikalar arasında uyumu tehdit edeceğini ve Hak İş 'e ciddi oranda zarar vereceğini söyledi.

Tüm sendikaların aynı düşüncede olduğunu söyleyen Arslan, "İşçilerin yıllardır örgütledikleri sendikalarının bir kanun düzenlemesiyle içinin boşaltılmasına, sendikalarımızın bazılarının büyük ölçüde üyelerini kaybetmiş olmasına, hiç hak etmedikleri halde işçilerin kanun zoruyla başka bir sendikaya üye yapılmasına karşıyız. Bu karşı çıkışımızın hem uluslararası sözleşmelerle hem anayasamızla hem de mevcut mevzuatla örtüştüğünün altını çizmek istiyoruz. Biz kanun zoruyla bir işçinin, bir başka sendikanın üyesi olması zorlamasını kabul edemeyiz. Sendikal örgütlülük, sendikal özgürlükle ancak söz konusu olabilir. Bu örgütlenme özgürlüğünün önündeki engelin kaldırılmasını istiyoruz." dedi. 

3 AY KALDI

Toplu sözleşme hakkında konuşan Arslan, iş kolu ve sendika düzenlemesi için 3 ay kaldığını ifade ederek şunları söyledi:

"Önümüzde üç aylık bir zaman dilimi var. Hak-İş olarak 6356 sayılı Kanun'un geçici 7. maddesinin 3. fıkrasının yürürlükten kaldırılarak, kamu kurumlarında yardımcı işlerde çalışan işçilerin fiilen çalıştıkları ve halen örgütlenmiş oldukları iş kollarında örgütlenmelerinin sürekli hale getirilmesini talep ediyoruz. Sürecin etkin bir şekilde tamamlanması hususunda Sayın Cumhurbaşkanımızın katkı ve desteklerinin önemli olduğunu bir kez daha vurguluyoruz. Ayrıca Sayın Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanından sorunun ivedilikle çözülmesini rica ediyoruz."

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA