Bu Uyarı Çok Korkutacak İstanbul’da ki Beklenen 7,5 Büyüklüğündeki Deprem İçin Uyarı

İstanbul’da beklenen 7,5 şiddetindeki deprem için hazırlanan senaryoda korkutan rakamlar ortaya çıktı. Olası depremde kaç bina yıkılır, kaçı hasar görür, hangi bölgelerde risk daha fazla?

Bu Uyarı Çok Korkutacak İstanbul’da ki Beklenen 7,5 Büyüklüğündeki Deprem İçin Uyarı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Özlem Tut, olası bir 7,5 şiddetindeki deprem senaryosunda 91 bin 81 binanın ağır veya çok ağır; 167 bin 116 binanın ise orta hasar göreceğini duyurdu.

Evrensel Gazetesine açıklamalarda bulunan Tut, İstanbul’da deprem senaryoları için emek belirtti.

268 Bin Bina Hasar Alacak

İstanbul’da olası büyüklükte bir depremde ne kadar binanın hasar göreceği sorusun Tut, ‘’ İstanbul’un risk haritasını çıkarmak üzere bina tespit çalışmasını başlattık. Öncelikle 2000 yılından önce inşa edilmiş binaları ele aldık. İstanbul genelinde 90 bin 644 bina ziyaret ettik. Bina taramasını kabul eden 25 bin 955 binanın yarıya yakını yüksek risk ve orta risk grubunda yer almakta.

İstanbul’da 1 milyon 166 bin bina bulunuyor. Daha önce yapılmış “İstanbul olası deprem hasar tahmin çalışması” sonucunda 7.5 büyüklüğündeki bir deprem senaryosunda yaklaşık 48 bin binanın ağır veya çok ağır, 146 bin binanın ise orta hasar alacağı tahmin ediliyordu. Ancak yaptığımız tarama sonuçlarında bir önceki çalışmaya oranla ağır veya çok ağır hasar alacağı tahmin edilen bina sayısının 1.8 kat; orta hasar alacağı tahmin edilen bina sayısının ise 3.3 kat arttığı görülmektedir.

7.5 büyüklüğündeki bir deprem senaryosuna göre tahmini olarak 91 bin 81 bina ağır veya çok ağır; 167 bin 116 bina ise orta hasar alacak’’ şeklinde açıklamalarda bulundu.

En Riskli Bölgeler Neresi

Büyük hasar görecek Haliç’in batısı ve TEM Otoyolunun güneyi için uyarılarda bulunan Özlem Tut, ‘’ Deprem senaryolarında, fay hattına yakın, yeterli mühendislik hizmeti almamış yapılardan oluşan ve zemin yapısının zayıf olduğu bölgelerin en büyük hasarı alacağı öngörülmektedir. Bu bölgeler Haliç’in batısı ve TEM otoyolunun güneyindeki ilçeler: Fatih, Bayrampaşa, Güngören, Avcılar, Zeytinburnu, Esenyurt, Bahçelievler, Küçükçekmece, Beylikdüzü, Esenler, Bakırköy, Bağcılar, Büyükçekmece’’ ifadelerini kullandı.

KAMU İLANLARI VE MEMUR ALIMLARINDAN ANLIK OLARAK HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN.

 

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZI TAKİP EDEREK TÜM İLANLARDAN ANINDA HABERDAR OLUN!

 /  /