Sudan'da Darbe Oldu Cumhurbaşkanı Tutuklandı (Sudan'da Ne Oluyor, Neden Darbe Oldu?)

Son dakika haberi: Sudan 'da darbe gerçekleşti ve Cumhurbaşkanı gözaltına alınarak tutuklandı. İşte bölgeden gelen son dakika bilgileri.

Sudan'da Darbe Oldu Cumhurbaşkanı Tutuklandı (Sudan'da Ne Oluyor, Neden Darbe Oldu?)

Sudan 'da darbe gerçekleşti ve Cumhurbaşkanı tutuklandı.

Sudan Savunma Bakanı tarafından yapılan son dakika açıklamasında  Devlet Başkanı Ömer el Beşir 'in tutuklandığını ve askeri konseyin 2 yıl ülke yönetiminde görev yapacağına yer verildi.

OLAYLAR HAFTA BAŞINDA BAŞLADI

Bu hafta başında askerler ve Hartum 'da Savunma Bakanlığı dışında toplanan binlerce hükümet karşıtı protestocuyu dağıtmaya çalışan üniformalı istihbarat ve güvenlik personeli arasında çatışma çıktı.

11 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Bu gösterilerde Salı günü altısı silahlı kuvvetler üyesi olmak üzere, 11 kişi hayatını kaybetmişti.

HAZIR OLUN

Devlet televizyonda yer alan açıklamada "Silahlı kuvvetler kısa süre içerisinde önemli bir açıklama yapacak. Hazır olun" denildi.

DEVLET TELEVİZYONUNU KUŞATMIŞLARDI

Sudan'da ordu birliklerinin devlet televizyonu binasını kuşattığı ve bazı askerlerin televizyon binasına girdiği belirtiliyor.

Al Mayadeen, Sudan ordusunun Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el Beşir ve hükümeti görevden alma kararı aldığını bildirdi.

Al Hadath gazetesi, kaynaklarına dayanarak Sudan Cumhurbaşkanı el Beşir'in istifasını doğruluyor.

Öte yandan Sudan'da siyasi kaynaklar, askerlerin iktidardaki Ulusal Kongre Partisi liderlerini gözaltına almaya başladığını belirtti.

NEDEN PROTESTOLAR YAPILIYOR?

Protestolar, hayat pahalılığının artmasıyla başlamıştı ancak şimdi Cumhurbaşkanı 'nın görevinden istifası talep ediliyor.

Sudan'da hükümet Aralık ayında, yakıt ve ekmek fiyatlarına zam yapılacağını duyurmuştu. Bu zam duyurularından bir yıl kadan önce de enflasyon sert şekilde yükselmiş ve Sudan Sterlini büyük değer kaybetmişti.

Ömer El Beşir'in iktidarında birçok kez insan haklarını ihlal suçlaması gündeme geldi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi Sudan liderini soykırım, savaş suçları ve insanlığa karşı suçlarla itham etmiş, hakkında bir yakalama kararı çıkartılmıştı.

SIKIYÖNETİM İLAN ETMİŞTİ

El Beşir, Şubat ayında protestolara boyun eğecek gibiydi ancak bunun yerine sıkıyönetim ilan etti.

Sudan Cumhurbaşaknı o dönem, eylemcilerin meşru talepleri olduğunu, ancak iktidarın sadece seçimlerle değişebileceğini söylemişti.

Kamubulteni.com  | Ankara