Son Dakika: İşsiz Gençlere İş Bulana Kadar Vatandaşlık Maaşı Teklifi TBMM'de

İşsiz gençlere , iş bulana kadar vatandaşlık maaşı verilmesine yönelik teklif TBMM Genel Kurulu'nda görüşülüyor.

Son Dakika: İşsiz Gençlere İş Bulana Kadar Vatandaşlık Maaşı Teklifi TBMM'de

İYİ Parti'nin TBMM'de gündeme getirdiği işsiz gençler için vatandaşlık maaşı önerisi üzerine partinin TBMM Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan söz aldı.

Türkkan'ın konuşmasından satır başları:

YARINLARLA İLGİLİ ENDİŞE TAŞIYAN BİR GENÇLİKLE KARŞI KARŞIYAYIZ

Hiç şüphesiz, Türk gençliği ülkemizin yarınlarıdır, Türk gençliği geleceğimizdir, Türk gençliği istikbalimizdir. Peki, şimdi durum nasıl? İşsiz güçsüz gezen, yarınlardan umudu olmayan, yarınlarla ilgili endişe taşıyan bir gençlikle karşı karşıyayız.İşsizlik oranları her geçen gün artıyor, fabrikalar satılıyor, şirketler kapanıyor, konkordato ilan ediliyor, Suriyeli mülteciler kayıt dışı çalıştırılarak esnaf kendini zor çeviriyor. Bir de personel masrafı altına girmek istemiyor derken işsizlik rakamları hızla artıyor. Arttıkça işimiz de zorlaşıyor arkadaşlar. TÜİK'in verilerine göre 2016 yılı 15-24 yaş arası genç nüfus işsizlik oranı yüzde 19,6; 2017 yılında ise bu oran yüzde 20,8. Tabii, açık öğretim ve yüksek lisans öğrencileri bu hesaplamalara dâhil edilmediğinden bu oranlar gerçeğin çok altında. Zira bu oranlar hesap edilirken açık öğretime devam eden öğrenciler işsizlik klasmanında gösterilmiyor veya iş bulamadığı için yüksek lisansa devam eden gençler de bu istihdam edilmeyen gençler arasına katılmıyor.

GENÇLERİMİZ İÇİN İSTİHDAM ALANLARI YARATMAK EN MÜHİM VAZİLERİMİZDEN BİR TANESİ

Takdir edersiniz ki umudumuz, istikbalimiz olan gençlerimize, işsiz yavrularımıza istihdam alanları yaratmak bizlerin en mühim vazifelerinden bir tanesi. İş gücü olmayan bu gençlerden ne bekliyorsunuz, söyleyin bana, merak ediyorum. Ya, bu çocuklar hayatlarının en güzel yaşlarını, en güzel dönemlerini bunalımda geçiriyorlar, ciddi anlamda psikolojik tedavi gören bir genç nüfus var. Bu genç adamlar, bu genç kızlarımız ailelerinden gelecek üç beş kuruş harçlığın peşinde dolaşıyorlar. Eğer ailesinin de bunu verecek durumu yoksa bunların bunalımdan kaçmaları mümkün değil. Bunların yarattığı sosyal travmanın önüne geçmek de mümkün değil. Yeri geliyor bu çocuklar ailesine yük olduğunu düşünüyor, eve kapanıyor ve para kazanmanın farklı yöntemlerini araştırmaya başlıyor. "Elime iki kuruş para geçsin de ne olursa olsun." diyerek sosyal güvencesine, maaş miktarına falan bakmadan kayıt dışı çalışma yollarına başvuruyor.

GELİN BU ÇOCUKLARIN DERDİNE DERMAN OLALIM

Bu gençler çalışma hayatlarına başlayacaklar, kendilerine bir hayat kuracaklar, evlenip barklanıp vatana millete hayırlı evlat yetiştirecekler. Yarın öbür gün bu sıralarda bu çocuklar oturacak arkadaşlar, bu kürsüden yarın öbür gün bugün "işsiz" dediğimiz bir evladımız seslenecek. Peki, ne oldu bizim istikbalimiz dediğimiz bu çocuklar? Benim size bir önerim var: Gelin, bu çocukların derdine derman olalım. Sayın vekiller, paralı askerlik çıkardınız, 15 bin lira ücreti bulmak için ailesinin imkânı olmayan bir çocuğun yaşadığı sıkıntıyı düşünün. Yanında bir arkadaşı var; işi olsa sigortalı gözükecek, bankadan kredi alacak, gidecek ama işi olmadığı için, parası da olmadığı için çok haksız bir rekabetle yanındaki arkadaşı yirmi bir gün giderken o kendisini on beş ay askere gönderecek kararı beklemekle meşgul. Bu adaletsizliği ortadan kaldıracak tek bir seçeneğimiz var: İstihdam alanları yaratmak. Yani betonla yani yolla istihdam açılmıyor. Türkiye'deki üniversite bitiren genç nüfus oranı -ben size TÜİK'ten söyleyeceğim- yaklaşık yüzde 38,6 2017'de, yüzde 38,2 2018'de, kadın nüfusuna oranla. Erkekte de bu yaklaşık 19,4 ile 17,2. Çok ciddi rakamlar bunlar ya. Bu çocuklar eğitiliyor, eğitim görüyorlar, okula gidiyorlar, bitirdikten sonra da "Ne iş olsa yaparım ağabey." diye bir meslek seçmeye çalışıyorlar. Ben sanayiciyim, gelen gençlerin çok önemli bir kısmının iyi diplomaları var. İşsizlikten, iş bulamamaktan bunalmış bir hâlde "Ne iş yaparsın?" diye sorduğumda artık bir iş yapmaktan umudunu kestiği için "Ne iş olsa yaparım ağabey." diye geliyor yani böyle bir meslek yok."Ne iş olsa yaparım ağabey." diye bir meslek yok. Bu çocuk eğitim gördüğü dalda istihdam edilmek istiyor ama maalesef Türkiye'de izlenen yanlış ekonomik politikalar sonucu bu çocukları istihdam etmek yerine işsizler ordusuna birer nefer olarak yetiştiriyoruz. Dileğim odur ki bu önerimize destek verirsiniz, bu genç çocuklarımızın, işsiz evlatlarımızın sorunlarını araştırmak üzere bir komisyon kurarız, o komisyon da hazırladığı raporu Meclise getirip Meclis bu konuda daha düzgün, daha olumlu bir tavır alır diye düşünüyorum.

ÖNERİ REDDEDİLDİ

ÖNERİ REDDEDİLDİ, DETAYLAR GELİYOR...