Son Dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kıdem Tazminatı, Kurban Bayramı ve Ayasofya Camii Açıklamaları

Cumhurbaşkanı Erdoğan Cuma namazı çıkışında Ayasofya Camii'nin ibadete açılışıyla ilgili , Kurban Bayramı'nda sokağa çıkma yasağı olacak mı? tartışmaları ve Ermenistan'ın saldırılarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Son Dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kıdem Tazminatı, Kurban Bayramı ve Ayasofya Camii Açıklamaları

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

24 Temmuz'daki bu açılışla alakalı işin davet kısmı Diyanet İşleri Başkanlığı'na ait. Diyanet İşleri Başkanlığımız gerekli davetleri yapacak. Camiiye girişler, kontrollü olarak gerek x-ray gerek fiziki mesafe olsun , camideki yerleşim noktasındaki planlar olsun bunların hepsi şu anda tamamen bu koronavirüs sürecindeki hassasiyetler dikkate alınarak yapılacak.

Zaten şu andaki haliyle 1000-1500 civarında ancak bir cemaat olacak. Bu davetlilerin içerisinde erkeklerin yanında bayanlarda olabilecek. Ama en büyük avantaj dışarıda büyük açık alana sahip olmak. Bu açık alanı da Diyanet İşleri Başkanlığımız değerlendirecek. Müslümanlar o gün orada da ibadetlerini yapabilecekler.

Değerli arkadaşlar yurtdışından gelen tepkilerin hiç birisi bizi bağlamaz. Olumlu tepkiler de var, olumsuz tepkiler de var. Bunlardan bir kısmı zaten şahsımla görüştü. Gerekli cevapları verdim. Olumlu olumsuz ayasofya süreci bizim iç egemenlik meselemizdir. İç egemenlik meselemizle alakalı kimsenin buraya müdahalesi söz konusu olamaz. 86 yıl aradan sonra müzeden aslına rücuu etmesi tekrar camii haline dönüşmesi bu milletin en doğal, en tabii hakkıdır. Bu gerçekleşmiştir. Bunun gerçekleşmesi sadece Türkiye için değil tüm islam dünyası için önemli bir konu.

Meclisimizdeki ortak duruş o da çok anlamlıydı. Öyle zannediyorum ki bu yara şu anda tedavi edildiği için, gerek Danıştay gerekse şahsımın onayıyla birlikte bunun yürürlüğe girmiş olması bizim aslında tarihe bir bhorcumuzdu. Bu borç ifa edildi. Bundan dolayı milletçe memnun, mutluyuz. Bu bizim birliğimizin beraberliğimizin bir esaret zinciri altında olan Ayasofya'nın bu zincirden kurtulmasıdır.

Bu zincir sökülüp atılmıştır. Gençlik yıllarımızın en büyük hayaliydi, bu hayali gerçeğe dönüşdürdüğümüz için mutluyuz, memnunuz. Kimse siyasi yaklaşım gibi basit yaklaşımlara girmesin.

Şu andaki iktidarımızın, iktidarımızla birlikte milletimizin özlemiydi, bu özlem yerine gelmiştir.

Kurban bayramı için (sokağa çıkma kısıtlaması) böyle bir adım atmak zor. Değerlendirmesini Bilim Kurulu yapacak. Kurban Bayramını özellikleri çok farklı. Kurbanlar kesilecek, birbirini ziyaret oluyor tabi. Ama şu an gündemimizde böyle bir durum yok.

Azerbaycan-Ermenistan gerilimi... Biz Azerbaycan'ı yalnız bırakmayız.  Azerbaycan'a sonuna kadar destek vereceğiz.

Darbeci Hafter'den Mısır Ordusuna İzin meselesi... Libya'da hangi sorumluluğu aldıysak bundan sonra da sorumluluğumuzu devam ettireceğiz. Libyalı kardeşlerimizi yalnız bırakmayacağız. Bizim Libya olan ilişkimiz 500 yılı aşkın bir süreyi kapsayan bir ilişkidir. Kaldı ki bu dönemde de askeri eğitim ve iş birliği anlaşmamızı da yaptık. Bu tür bir aramızda anlaşma da var. Yeni bir anlaşmayı da BM'yi de devreye sokmak suretiyle yapacağız. Libya'da bu konuda çalışmalarını yürütüyor. Ama Mısır'ın burada attığı adımlar, darbeci Hafter'in yanında bunların yer alması , yapay bir sürecin içerisinde olduklarını gösteriyor. Abu Dabi'nin korsan bir yaklaşım içerisinde bu darbeciye silahlar paralar aktarması durumu gösteriyor. Bir tarafta meşru yönetimi var , bir tarafta darbeci yönetim var. Darbecinin yanında yer alanlar ile meşru yönetimin yanındakilerin mücadelesi devam ediyor.

KIDEM TAZMİNATI DÜZENLEMESİ

Arkadaşlar bu yeni döneme aktarılan bir şey. Kendileriyle görüşmelerimiz devam edecek. Kıdem tazminatı konusunda adil bir duruma gelmeden bu şekliyle bu adımı atmak , adil değil, doğru değil.