Doğu Akdeniz'de Gerilim Büyüyor: Vur Emri Verildi (Angajman Ne Demek?)

Doğu Akdeniz'de gerilim artıyor. Türkiye, Oruç Reis için az önce yeni Navtex ilanında bulundu. Öte yandan Yunan tarafının tacizleri nedeniyle angajman seviyesi gemi komutanına kadar indirildi ve herhangi bir durum karşısında angajman sınırları içinde vur emri verildi.

Doğu Akdeniz'de Gerilim Büyüyor: Vur Emri Verildi (Angajman Ne Demek?)

Doğu Akdeniz'de gerilim büyüyor. 

Doğu Akdeniz'de , sahada fiili ateşli tatbikatlar gövde gösterisine dönüştü. Diplomasinin geri plana atıldığı bölgede kaza ihtimali her geçen gün daha da artıyor. Yunanistan 'ın Oruç Reis sismik araştırma gemisinin görev sahasına yaptığı tatbikat hamlesinden sonra  Kıbrıs güneyinde dün de devam eden tatbikatlar Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) batılı ortaklarıyla gövde gösterisi yapmaya devam ediyor. 

Türkiye ise bu skandal hamleler sonrası Oruç Reis için Navtex ilan ederek donanma unsurları eşliğindeki faaliyetlerini devam ettiriyor. 

Tüm bu gerilimin ortasında Meis Adası var. Türkiye ile Yunanistan 'ı çatışmanın eşiğine geldi. 

1 ve 2 Eylül tarihlerinde atış eğitimleri var. Yapılan açıklamada atış eğitimlerinin de silahların gerekirse düşmana yönelik ateşlenebileceği mesajını herkese iletmiş oldu. Oruç Reis başta olmak üzere Türkiye'nin araştırma ve sondaj platformlarına yönelen tehdidin arttığı bu süreçte Doğu Akdeniz'deki angajman seviyesi de gemi komutanına kadar indirildi. Mevcut durumda, bölgede görev yapan gemilerin komutanları olası tacizlere anında karşılık verecek. Doğu Akdeniz'deki gemilerin komutanları özellikle şu günlerde Ankara'ya bildirmeksizin hareket edebilecek.

Doğu Akdeniz ve Ege 'de son dönemlerde ciddi oranda artışa geçen durumda an

2018 yılında değişen angajmanla birlikte Türkiye'nin araştırma ve sondaj gemilerine olası taciz ve tehditlere karşı Deniz Kuvvetlerine misliyle karşılık verme serbestisi getirildi. O süreçten bu yana Doğu Akdeniz'de angajman kuralları tahrik seviyesine göre tedricen devreye alınıyor, gerilimin tırmanması halinde emir yetkisi gemi komutanına devrediliyor. Oruç Reis gemisinin Türkiye sahillerinden 250 kilometre güneyde araştırma yapmak için sefere çıkmasıyla gerilimin Yunanistan ve Fransa tarafından günden güne tırmandırıldığı şu günlerde de aynı angajman devrede. Bölgedeki gemiler herhangi bir taciz ve tehdit durumunda derhal karşılık vermekle yetkilendirildi.

Akdeniz'de sismik araştırma faaliyetine Deniz Kuvvetleri korumasında devam eden Oruç Reis gemisi personeli, önceki gün bahriyeli öğrencilerin ziyaretiyle moral buldu. Milli imkanlarla üretildikten sonra 2018 yılında envantere giren tank çıkarma gemisi TCG Sancaktar, Deniz Harp Okulu öğrencilerini Oruç Reis ve ona refakat eden savaş gemilerinin bulunduğu Doğu Akdeniz sularına götürdü. Buluşmaya ilişkin görüntüler paylaşan Milli Savunma Bakanlığı, şu mesajı yayınladı: "TCG Sancaktar ile Açık Deniz Eğitimlerine katılan Deniz Harp Okulu 3. Sınıf Öğrencileri, 27 Ağustos 2020 tarihinde Oruç Reis araştırma gemimize refakat eden TCG Gelibolu ve 1 deniz karakol uçağı ile Doğu Akdeniz'de deniz eğitimleri icra etmiştir."

Doğu Akdeniz'de, çatışma dahil her türlü seçenek için hazırlık yapan TSK, angajman seviyesini gemi komutanına kadar indirdi. Gemi komutanları, Oruç Reis ya da savaş gemilerine olası bir tacizde Ankara'ya sormaksızın anında karşılık verebilecek

ANGAJMAN NEDİR?

Angajman, karşı taraftan gelen saldırılara aynı şekilde karşılık vermektir.