Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Son Dakika Açıklamaları! Yeni Kısıtlamalar Açıklandı (Hafta Sonları Sokağa Çıkma Yasağı Geldi)

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'deki Kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulunuyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Son Dakika Açıklamaları! Yeni Kısıtlamalar Açıklandı (Hafta Sonları Sokağa Çıkma Yasağı Geldi)

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları: 

Aziz milletim, değerli basın mensupları, sizlere el kalbi duygularımla muhabbetle selamlıyorum. Pazar günü Kıbrıs Türkünün, hukuk, eşitlik ve varoluş mücadelesinin en kıymetli eseri olan KKTC'nin ilanının 37. yıldönümü vesilesiyle adaya bir ziyaret gerçekleştirdik.

Adada ilk olarak 15 Kasım cumhuriyet bayramı törenlerine iştirak ederek Kıbrıs Türkünün bayram sevincine ortak olduk.

Kıbrıs meselesinden bir haber Kapalı Maraş'ın açılmasının stratejik önemini kavrayamamış olanların bu programa piknik gözüyle bakması pek tabiidir. Her konuda olduğu gibi sağlık ve özellikle son dönemde salgın hususunda da Kıbrıslı kardeşlerimizin yanındayız.

Hastanemizle birlikte 5 ambulansı da hizmete soktuk. Ersin Tatar ile bir görüşme gerçekleştirdik. Sayın Tatar cumhurbaşkanı seçilmesinin hemen ardından Ankara'yı ziyaret etmişti. Ülkelerimiz arasındaki işbirliğinin daha da güçlendirilmesi için atılacak adımları değerlendirdik.

Yeni bir gelecek inşası için hep beraber kolları sıvıyoruz. Ziyaretimizde gösterdikleri samimi teveccüh için Kıbrıslı kardeşlerimize şükranlarımı bir kez daha tekrarlıyorum.

İzmir Depremi Ülkemize Doğal afetler gerçeğini bir kez daha hatırlattı. Afete müdahalede iyi bir sınav verdik.

1750 yeni konutu kendi yerrinde yeniden inşaa edeceğiz. Ayrıca 3 binin üzerinde konut inşaa ederek hak sahiplerine dağıtacağız. Türkiye genelinde depreme dayanıklı evler için çalışmaları sürdürüyoruz. Bugüne kadar yaşanan sıkıntıları göz önüne alarak yeni düzenlemelere gidebiliriz.

Rant yerine depreme dayanıklılığı önceleyen bir anlayışla, hedeflerimize daha kısa sürede ulaşacağımız açık. Bir kez daha İzmirlilere geçmiş olsun diyorum.

Dünyada ve bölgemizde tarihi bir yeniden yapılanma sürecinin sancıları yaşanıyor. Salgın bu süreci hem hızlandırdı hem de biçimlendirdi. Türkiye'yi son 18 yılda tarihinin en büyük demokrasi ve kalkınma reformlarıyla tanıştırmış bir yönetim olarak, ülkemizi yeni döneme hazırlamanın bir görev olduğunu biliyoruz.

Zihniyet olarak Tek parti devri faşizminden bir adım öteye geçememiş olamayanlar, değişim ve reform başarılarımızı dâhi tabu haline getirmeye çalışıyor. 

Bunun için biz reform gündeminden hiç kopmadık, değişimin asla bitmeyen bir yürüyüş olmadığı gerçeğini unutmadan, hedef büyüterek yeni reformlarla yola devam ediyoruz.

Bugüne kadar Adalet ile Kalkınmayı, hukuk ile ekonomiyi, özgürlük ile güvenliği birbirini tamamlayan olgular olarak kabul eden bir anlayışla milletimizin huzurunda olduk. 

Adaletin olmadığı yerde diğer tüm imkanların birer zulüm aracına dönüştürülebileceğini biliyoruz. Bizim anladığımız ve inandığımız adalet kavramı yargı ile olmanın çok ötesinde bir işleve sahiptir. Medeniyet ve kültürümüzde adalet kavramının üzerinde durulmasının sebebi derin ve güçlü anlamıdır.  

Son 18 yılda adaletin tam anlamıyla tesisi ve yaşatılması doğrultusunda çok büyük değişimleri hayata geçirdik. Değişim gerçeğine sırtımızı döner, üzerimize düşenleri yapmazsak milletimize karşı görevimizi yerine getirmemiş oluruz.

Yargı reformu strateji belgesini bu hakikatler ışığında hazırlamıştık. 

Meclisimiz bugüne kadar strateji belgemiz kapsamında 3 yargı paketini kanunlaştırdı. 15 Temmuz'da milletin yazdığı destanı hukukla taçlandıran, darbecilerden millet adına hesap soran yargının daha iyi işlemesi için ne gerekiyorsa yapacağız. 

Bilindiği gibi geçtiğimiz hafta kabinemizdeki Hazine ve Maliye Bakanlığımızda görev değişikliğine gittik. Affını isteyen Berat Albayrak'ın talebini kabul ederek, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan kardeşimizi görevlendirdik. Aynı şekilde Merkez Başkanlığı'nda da yeni görevlendirmeler yaptık. Salgın sürecinin hızlandırdığı yeni küresel ekonomik mimaride Türkiye'nin önünde açılan fırsat pencerelerini değerlendirmekte kararlıyız.

Kurduğumuz güçlü üretim, ihracat ve istihdam altyapısı en önemli görev ve güven kaynağımızdır. 

Bugüne kadar yaptıklarımıza ilave olarak yeni reformların hazırlıkları içindeyiz, İnsan hakları eylem planı bu hazırlıkların en önemlilerinden biridir. Adalet Bakanlığımız yeni dönemin yol haritası olacak ana başlıkları oluşturdu. 

Ekonomik hayatın tüm paydaşlarıyla çalışarak insan hakları eylem taslağına son hali verilecek. 

KORONAVİRÜS

Şimdiye kadar 1 milyon 350 bin kişinin hayatına mâl olan koronavirüs salgını tüm dünyada yayılmaya devam ediyor. 

Aşı çalışmalarında ümit verici gelişmeler yaşanmakla birlikte tehdit sürüyor. Ağır bir durumla karşı karşıyayız. Sonbahar ile birlikte yeniden tırmanışa geçen hasta ve ölü sayıları, Avrupa'da ve dünyanın bir çok yerinde tedbirlerin sıkılaştırması sonucunu doğurdu. 

Ülkemizde de hasta ve ölü sayıları çok daha dikkatli olmamız gerektiğine işaret ediyor. 

Tamam diye ifade ettiğimiz Temizlik, Maske, Mesafe kurallarına riayet ederek bu dalgayı atlatmamız gerekiyor. Şayet salgının seyri tırmanışını sürdürürse hepimiz için can acıtıcı tedbirlerin tekrar gündeme gelmesi kaçınılmaz hale gelir.

Kabine toplantımızda yapılan istişareler sonucunda yeni tedbirleri hayata geçirmeye karar verdik.

Hafta sonları saat 10.00 ile 20.00 saatleri dışında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Ara tatilde olan okullardaki eğitim öğretim yıl sonuna kadar online sürdürülecek, 65 yaş üstü için uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması çalışanlar hariç olmak üzere 20 yaş altına da uygulanacak. AVM, Market, Berber ve Kuaförler gibi işletmelerin çalışma süreleri saat 10.00 ile 20.00 ile sınırlanacak.

Restoran ve cafelerde sadece paket servis uygulamasına geçilecek. Kıraathanelerin faaliyetlerine bir süre ara verilecek. Tüm spor müsabakaları seyircisiz oynanacak. Halı sahaların faaliyetlerine ara verilecek. Şehirlerimizin ana cadde ve meydanlarındaki sigara içme yasağı sürecek. İl Hıfzıssıhha Kurulları bu sınırlarmayı genişletebilecek. Kamu ve özel sektördeki esnek çalışma sürelerine uygulamasına hassasiyet gösterilecek. Tüm bu hususlarla ilgili ayrıntılar İçişleri Bakanlığımızın genelgesinde yer alacak. Hep birlikte fedakarlık yaparak bu salgın müsibetinden gelerek, sağlıklı ve huzurlu şekilde geleceğe bakacağız.