Yetersiz Uykunun Zararlarına Dikkat ! 'Yaşam Sevincini de Azaltıyor'

Kanada'daki British Columbia Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırma, yeterince uyumamanın insanların ertesi günkü stresli olaylara yaklaşımında daha fazla duygusal davranmasına ve olumlu meselelerde yeteri kadar sevinememesine yol açtığını ortaya koydu.

Yetersiz Uykunun Zararlarına Dikkat ! 'Yaşam Sevincini de Azaltıyor'

Psikolog Nancy Sin'in öncülüğünde yapılan araştırmaya göre, uyku seviyesinin günlük yaşamda gerek stresli, gerekse olumlu olaylardaki etkileri gözlemlendi. Sin, "İnsanlar birbirlerine sarılmak ya da doğada zaman geçirmek gibi olumlu bir şey deneyimlediklerinde genelde o gün daha mutlu hissederler. Ancak elde ettiğimiz bulgulara göre, kişiler normal seviyelerinden daha az uyuduklarında olumlu olaylardan gelen olumlu duygularda pek bir artış gözlenmedi" ifadelerini kullandı.

İndependent Türkçe'nin haberine göre, araştırmaya katılan insanlar bununla birlikte, günlük yaşamlarında tartışmalar, sosyal ortamlarında gerilimler, iş ve aile stresi ya da ayrımcılığa uğramak gibi bazı olaylar bildirdi. Katılımcılar normalden daha az uyuduklarında bu stresli olaylar karşısında içlerindeki olumlu duygularda çok daha fazla kayıp yaşadıklarını belirtti.  İyi bir gece uykusu için ise tavsiye edilen sürenin 7 saat olduğunu belirten Sin ,yetişkinlerin çoğunun bunu yapmadığını vurgulayarak, "Çok sayıda araştırma, yetersiz uykunun zihinsel bozukluklar, kronik sağlık sorunları ve erken ölüm riskini artırdığını göstermiştir. Yürüttüğüm çalışma bu kanıta ek olarak, uyku süresinde geceden geceye küçük dalgalanmaların bile insanların günlük yaşamlarındaki olaylara nasıl tepki verdiklerini etkileyebileceğini gösteriyor." dedi.