Son Dakika Haberler... Korona Virüsü Belirtileri , Bulaşma Yolu ve Virüsten Korunma Yolları

Korona virüsünden nasıl korunulur? Virüs hangi yollarla bulaşır? Hangi hayvanlardan virüs bulaşıyor? Korona virüsünden korunmak için neler yapılmalı? İşte korona virüsü hakkında bilinmesi gerekenler.

Son Dakika Haberler... Korona Virüsü Belirtileri , Bulaşma Yolu ve Virüsten Korunma Yolları

Korona virüsü nasıl bulaşır? Korona virüsünden nasıl korunmak gerekiyor?

Sağlık Bakanı dün gece yarısı bir açıklama yaptı. Bakanlıktan yapılan açıklamada Türkiye 'de ilk korona virüsü vakasının görüldüğüne yer verildi. Korona virüsü vakasının görülmesinin ardındna vatandaşlar , korona virüsünün nasıl bulaştığını , virüsten korunma yollarını araştırmaya başladı. Peki virüsten nasıl korunulur? Virüs hangi yollarla bulaşır? 

a

Virüsün dünya üzerindeki yayılmasına baktığımızda 119 bin 132 kişide virüs görüldüğü ve bu vakaların 4 bin 284 'ünün ölümle sonuçlandığı görüldü. Genel olarak hastalık kişide haffi seyrediyor. Erken tanı yapılmaması durumunda ise virüs yayılıyor ve ağır sonuçlara neden oluyor. 

NASIL BULAŞIYOR?

Korona virüsü bazı hayvanlardan insanlara bulaşabiliyor. İnsanlara bulaşması, virüsün mutasyonu veya hayvanlara temas gibi birçok nedene bağlı. Korona virüsünün ise yarasalardan , yılandan bulaştığı bildirilmişti. Ancak bu konuda henüz kesin bir bilgi yok.

YAYILMASI NASIL OLUYOR?

Korona virüsü kişinin öksürmesi ve hapşırması ile çıkan damlacıklardan yayılıyor ve bu şekilde bulaşıyor. 

VİRÜSTEN KORUNMADA İLK ÖNLEM: HİJYEN

Virüs ,enfeksiyon bakımından riskli olan kişilde ve hayvanlarla yakın temasta olanlar, hasta kişilerin aileleri ve sağlık presonelleri ile hastayla teması olan kişilerin hijyen kurallarına uyması zorunludur. 

Hapşırırken ya da öksürürken ağız, tek kullanımlık mendille kapatılmalıdır. Mendil yoksa dirseğin iç kısmı ile ağız ya da burun kapatılmalıdır.

Eller sık sık su ve sabunla en az 20-25 saniye yıkanmalıdır. Su ve sabun yoksa alkol içerikli el dezenfektanları kullanılmalıdır. Hayvanlara temas ettikten sonra özellikle ellerin yıkanması gerekmektedir. 

Hayvansal ürünlerin tüketimi öncesi pişirilmesi gerekmektedir. 

Kirli ellerle ağız, burun ve göze dokunulmaması gerekmektedir. 

BELİRTİLER NELERDİR?

Virüs , insanlara ilk bulaştığında hafif ya da şiddetli şekilde etkisini gösteriyor ve hastalık bu şekilde seyrediyor. Yüksek ateş, öksürük ve halsizliğin yanı sıra hastalık görülen kişilerde nefes darlığı, zatürre böbrek yetmezliği de meydana çıkabiliyor. 

Bu belirtiler olan vatandaşların vakit kaybetmeden hemen en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmesi gerekmektedir. 

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA