Sağlık Bakanlığı Maymun Çiçeği Virüsü Rehberi Yayımladı Belirtileri Kuluçka Süresi Bulaşma Şekli

Dünya Sağlık Örgütü tarafından maymun çiçeği virüsü için küresel acil durum ilan edilmesinden sonra Sağlık Bakanlığı tarafından maymun çiçeği virüsü rehberi yayımlandı.

Sağlık Bakanlığı Maymun Çiçeği Virüsü Rehberi Yayımladı Belirtileri Kuluçka Süresi Bulaşma Şekli

Özellikle Avrupa’da etkili olan ve daha sonra birçok ülkeye sıçrayan maymun çiçeği virüsü ülkemizde de görülmüştü. Sağlık Bakanlığı yayılan bu virüs için bir rehber hazırladı.

Belirtileri Neler?

Klinik tablo; ateş, yoğun baş ağrısı, lenf düğümlerinin şişmesi, sırt ağrısı, kas ağrıları ve yoğun halsizlik ile başlar. Bu bulgular ilk 5 gün ön plandadır.

Deri döküntüsü genellikle ateşin ortaya çıkmasından sonraki 1-3 gün içinde başlar. Döküntü, gövdeden ziyade yüz ve ekstremitelerde yoğunlaşma eğilimindedir. Vakaların %95'inde yüz kısmı etkilenirken yüzde 75’inde ellerin avuçları ve ayak tabanları etkilenir.

Vakalar Ne Kadar Devam Eder

Genelde 2 ila 4 hafta süren semptomlarının olduğu ve kendini sınırlayan bir hastalık olduğu raporda yer aldı. Ancak ağır vakaların da ortaya çıkabileceği belirtildi.

Kuluçka Süresi

Maymun çiçeğinin kuluçka süresi, riskli temastan semptomların başlangıcına kadar olan süre genellikle 6-14 gündür, ancak 5-21 gün arasında değişebilir. Bir hayvan ısırığı veya tırmalaması öyküsü olan kişiler, dokunsal/temasla maruziyete sahip olanlardan daha kısa bir kuluçka süresine (13'e karşı 9 gün) sahip olabilir.

Bulaşma Yolu

İnsandan insana bulaşma, enfekte kişinin ı ile uzun süreli yakın temas, cilt lezyonları ile doğrudan bütünlüğü bozulmuş deri veya göz, burun, ağız mukozaları gibi temas veya yakın zamanda cilt lezyonları başlayan birinin nesneleriyle (yatak çarşafı, havlu vb.) yakın temastan kaynaklanabilir.

Bulaşma, enfekte anneden bebeğe plasenta yoluyla geçiş şeklinde de olabilir. Bu durumda doğumda ve doğumdan hemen sonra yenidoğanda doğuştan maymun çiçeği hastalığı bulgularına yol açabilir.

KAMU İLANLARI VE MEMUR ALIMLARINDAN ANLIK OLARAK HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN.

 

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZI TAKİP EDEREK TÜM İLANLARDAN ANINDA HABERDAR OLUN!

 /  /