Rusya’da daha ölümcül bir koronavirüs bulundu!

Bilim insanları tarafından Rusya bölgesinde yaşayan yeni ve güçlü bir koronavirüse karşı acil aşı geliştirilmesi gerektiği belirtildi. Oldukça ölümcül olan virüsün insanlara bulaştığı takdirde başka bir pandemiye sebep olabileceği belirtildi.

Rusya’da daha ölümcül bir koronavirüs bulundu!

Yeni çıkan araştırmalarda ,ScienceAlert'in PLOS Pathogens dergisinde çıkan haberde araştırmalara dayanarak Khosta-2 adı verilen yeni bir virüsün, Rusya’nın Sochi Ulusal Parkı’nda yaşayan nalburunlu yarasalarda bulunduğu tespit edildi.Avrupa ve Kuzey Afrika’da da yaşamlarını sürdüren bu yarasa türünde güçlü bir koronavirüs olduğu saptandı. 

Farklı bir yarasa virüsü

Rusya'da bulunan bilim adamlarının araştırmalarına göre 2020'de başka bir yarasa virüsü olan Khosta-1 ile birlikte Khosta-2'ye ilk rastladıklarında, her iki patojen de özellikle tehlikeli görünmediği, her iki virüsün SARS-CoV-2 ile yakından ilişkili olmadığı belirtildi. Bu virüslerin farklı bir soydan geldiği belirlendi.

Endişe verici 

Uzmanlar yakın zamanda yapılan araştırmalarda ,Khosta-2'de bazı endişe verici özellikler olduğunu belirledi.SARS-CoV-2'ye benzer şekilde, yarasalar arasında keşfedilen ve Khosta-2 olarak bilinen yeni solunum yolu virüsünün, aynı giriş yollarını kullanarak insan hücrelerini enfekte edebilen sivri proteinlerle kaplı olduğu anlaşıldı.Öte yandan Bu proteinlerdeki reseptör bağlama alanlarının da Covid-19 aşısı tarafından tetiklenen monoklonal antikorlara karşı tam direnç gösterdiği ortaya çıktı. Günümüzde kullanılan mevcut ilaçların bu virüsü etkisiz hale getiremediği belirlendi.Araştırmanın yazarları, "Kritik olarak, bulgularımız yeni ve daha geniş kapsamlı sarbekovirüs aşılarının geliştirilmesine devam edilmesinin acil ihtiyacının altını çiziyor" dedi.