Maymun Çiçeği Virüsü Avrupa'da Yayılıyor: 5 Ülkede Görüldü Tedavisi Yok

Yüzde ve vücudun diğer bölgelerinde deri döküntüleri şeklinde kendini gösteren, ayrıca ateş ve baş ağrısı gibi semptomlara neden olduğu bilinen virüsün yayılması dünyayı korku içine saldı. Virüsün tedavisi yok.

Maymun Çiçeği Virüsü  Avrupa'da Yayılıyor: 5 Ülkede Görüldü Tedavisi Yok

Maymun çiçeği virüsü ile bağlantılı şüpheli vaka sayıları artmaya devam ederken, yetkililer virüsün şu ana kadar İngiltere, İspanya, Portekiz, ABD ve Kanada'da tespit edildiğini açıkladı. Vaka sayısının İspanya'da 23, Portekiz'de 20, İngiltere'de 8, Kanada'da 15, ABD'de ise 1 kişide tespit edildiği belirtildi.

Ülkelerde Son Durum
Portekiz'deki yetkililer tarafından yapılan açıklamada 20 maymun çiçeği vakasından 5'inin durumunun iyi olduğunu İspanya'da 23 maymun çiçeği vakasından büyük çoğunluğunun Madrid bölgesinde görüldüğü belirtildi.

Kanadalı yetkililer tarafından yapılan açıklamada 15 maymun çiçeği vakasının incelendiğini belirtirken, ABD'nin Massachusetts eyaletinde yaşayan 1 kişide ilk maymun çiçeği virüsünün tespit edildiği belirtildi.
Yurt Dışı Seyahatlerden Bulaşmadı
İngiltere'deki yetkililer ise maymun çiçeği virüsü ile ilişkilendirilen vakaların virüsü yurt dışı seyahatleri sırasında kaptığına dair herhangi bir belirti olmadığını söyledi.

Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), insanların virüsü tam olarak nerede ve nasıl edindiklerinin araştırıldığını açıklarken, İngiltere'deki 8 vakadan 7'sinin Afrika'ya yakın zamanda yapılan seyahatlere katılmadığını belirtti.

Yapılan açıklamalarda bu virüsün henüz tedavisinin bulunmadığı belirtildi.

UKHSA, bu kişilerin virüse İngiltere'de yakalandığını ve halk sağlığı için virüsün düşük risk taşıdığını söyledi.
“Nadir ve olağan dışı”
İHA’da yer alan habere göre Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı Baş Tıbbi Danışmanı Susan Hopkins, maymun çiçeği virüsünü “nadir ve olağan dışı” olarak nitelendirdi.

UKHSA'dan epidemiyolog Mateo Prochazka ise virüsün cinsel yolla bulaşabileceğine dair bulguların olduğunu söyledi.

Prochazka yaptığı açıklamada, “Daha da tuhaf olan, enfeksiyonu cinsel temas yoluyla kapmış gibi görünen vakalar bulmak. Bu, salgın yanıtı ve kontrolü üzerinde etkileri olacak yeni bir bulaşma yolu. Vücudunda herhangi olağan dışı kızarıklık fark eden kişilerin gecikmeden sağlık kuruluşlarına müracaat etmelerini tavsiye ediyoruz.” dedi.