Kanserli Ben Tespit Etmenin, Anlamanın Yolları

Benler adeta vücudumuzun bir parçası gibi hemen hemen tüm insanlarda var. Zararsız olan benlerin yanı sıra cilt kanserine neden olan benler de var.

Kanserli Ben Tespit Etmenin, Anlamanın Yolları

Benlerin kanserli olup olmadığını anlamanın bazı yolları.

İnsan vücudunda oluşan siyah noktalar ben olarak adlandrılıyor. Genellikle benler zararsızdır. Ancak bu benlerin bazıları zararlı olabiliyor. Nadir görülen türünde cilt kanseri olan melanomun, önceden var olan bir benden dolayı olması zordur. Bundan 4 sene önce Amerika'da yapılan araştırmada melanomların yüzde 70'ten fazlasının yeni benlerde ortaya çıktığını gösterdi. 

Uzman isimlere göre ciltte 50'den fazla ben olması, en ciddi cilt kanseri türü olan melanom geliştirme riskini artırabiliyor. Bu nedenle çok benli iseniz kontrol yaptırmanız gerekmektedir. 

Sağlıklı olan, zararsız olan benler genellikle kahverengi, bronz ya da sihay renktedirler. Ancak bir ben, bu renklerden farklı bir renkte ise endişe kaynağı olur. Kanser riski olan benler, kırmızı, beyaz, mavi ya da pembemsi renklerde olabilir. 

Bazı benler ise cildinizle aynı renkte olabiliyor. Bunlar normal şartlarda çok umursanmaz ancak bazen kanserli benler cildinizle aynı renkte olabilir. Pembe ya da açık inci renkli benler tehlikeli olabilir. 

Zararsız olan benler genel olarak yuvarlak olur. Yuvarlak olmayan ise oval şekilde olur. Melanımlar genel olarak asimetrik olurlar, Düzgün bir şekilleri yoktur. (Asimetrik nedir: Asimetrik, bir şekli ortadan ikiye böldüğünüzde iki yarısı bir birinin aynısı olmayan cisme denir. Bir birinin aynısı olursa simetrik olur)

Tüm asimetrik benler kanserli değildir. Ancak bu durumda yine de tetikte olmak gerekiyor. 

Cilt kanseri üzerinde yapılan araştırmalarda , lezyonların yaklaşık yüzde 28'inde ağrı olduğu tespit edilirken, bunu en yakın yüzde 37 ile kaşıntı eşlik ediyor. Sürekli kaşıntı olması, ağrı olması durumunda muhakkak dermatolog ya da Cildiye uzmanına gidin. 

Tüm bunların yanı sıra bir bende boyut da önemlidir. Herhangi bir lezyonun çapı 1 cmden daha büyükse dikkatli olunmalıdır.  Ben boyutunda büyüme olması durumunda kontrol ettirmenizde fayda var. 

Beninizi kontrol edin. Yüzeyinde bir pozukluk, pullanma, kazınma, büyüme gidi durumlar varsa muhakkak doktora başvurun. 

Benin çirkin olması kanserli ben olduğu anlamına gelmiyor. Fakat vücutta benlerin çoğu bir birine benzer. Bu nedenle bir benin diğerlerinden farklı bi şekilde , durumda olması durumunda kontrol ettirmenizde fayda var.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA