H5 Yeniden Görüldü: İşte Kuş Gribi Belirtileri , Bulaşma Yolları

H5 olarak tanımlanan kuş gribi Japonya'da bir eyalette yeniden görüldü. Yetkililer, kuş gribi nedeniyle 300 binden fazla tavuğun itlaf edileceğini söyledi. Peki Kuş Gribi nedir? Belirtileri ve bulaşma yolu nedir? İşte detaylar.

H5 Yeniden Görüldü: İşte Kuş Gribi Belirtileri , Bulaşma Yolları

H5 geri döndü.

Dünya, Wuhan 'da ortaya çıkan ve her yeri etkisi altına alan Koronavirüs ile uğraşırken bir hastalık daha hortladı. Edinilen son dakika bilgilerine göre Japonya'da kuş gribinin yeniden görüldüğü bildirildi. Japonya'dan gelen bilgilere göre kuş gribi benzeri vakaların son günlerde arttığı bildirildi. Vakaların artması sonrası Kagawa bölgesinde araştırmalar yoğunlaştırıldı. Araştırmalardan korkulan çıktı ve vakaların kuş gribi olduğu kesinleşti. 

Yayıncı kuruluş NHK tarafından aktarılan bilgilere göre Seto İç Denizi'nde bulunan Mitoyo kentinde bir tavuk çiftliğinde birçok tavuk telef oldu. Bölgedeki durumun bildirilmesi üzerine araştırmalar yapıldı ve kümeste H5 tipi kuş gribi tespit edildi. Değerlendirmelerin sona ermesi sonrası üzücü haber hijyen merkezi yetkilileri tarafından verildi.  Testleri neticelendiren ekipleri bu çiftlik başta olmak üzere yüz binlerce tavuğun itlaf edileceğini söyledi. Kümeste bulunan 300 binden fazla tavuk itlaf edilecek. İtlaf kararı sonrası burada ve 3 km çevrede tavukların dolaştırılması yasaklandı. 

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Japonya Tarım Bakanı Kootaroo, halk arasında paniğe neden olan konu ile ilgili Başbakanın bilgilendirildiğini ve tedbirleirn uygulanacağını söyledi. 

KUŞ GRİBİ NEDİR?

Avian İnfluenza (Kuş gribi, Tavuk Vebası, Bird Flu) insanlarda grip etkeni olarak gözlenen influenza virüslerinden A tipinin neden olduğu, evcil ve yabani kanatlılar ile memeli hayvanların çoğunda solunum ve sindirim sistemine ait belirtiler gösteren, ölümle sonuçlanan çok bulaşıcı bir hastalıktır.

NASIL BULAŞIR?

Pişmemiş veya az pişmiş kuş ve ürünlerinin ( yumurta ya da kan) hazırlanması veya tüketilmesi, Kuşların ya da hayvanların dışkıları ya da enfekte kuş tüyü gibi organik kalıntılarıyla temas. Enfeksiyon genellikle hasta ve ölü kuşlardan bulaşır. İnsandan insana bulaşma olasılığı daha nadirdir.

BELİRTİLERİ NEDİR?

Grip benzeri belirtiler ile ortaya çıkabilir. Kuluçka süresi birkaç saat ile 2-3 gün arasında değişebilmektedir. Ağır hastalık hissi ile ani başlayan ateş, öksürük, solunum güçlüğü ve boğaz ağrısının yanı sıra kemik ağrıları, baş ağrısı, ishal, bulantı ve kusma görülebilir.

KAMUBULTENİ.COM  |ANKARA