Dikkat! Bu Sular Kısırlığa Neden Oluyor

Prof. Dr. Muharrem Kıskaç yaptığı son dakika açıklamasında pet şişelerde satılan sulara dikkat çekti ve çok önemli uyarılarda bulundu.

Dikkat! Bu Sular Kısırlığa Neden Oluyor

Bu Sulardan Uzak Durun Kısırlık Yapıyor
Sıcakların gelmesi ile birlikte vücudumuzun su ihtiyacı artıyor. Sıcak havalar nedeniyle artan su ihtiyacımızı karşılamak için  dışarıda olduğumuz zamanlarda pet şişelerde satılan sulardan alıyoruz. Birçok vatandaş evinde  musluk suyu içmediği  için bu pet şişede satılan suları evimize de alıyoruz. 
Prof. Dr. Muharrem Kıskaç yaptığı son dakika açıklamasında bazı pet şişelerin kısırlığa yol açtığını ve o şişelerden uzak durulmasını söyledi.

Yeni Şafak'a konuşan Kıskaç, yol kernarında satılan, araçların torpido gözlerinde bırakılan büfelerde, marketlerde güneş gören yerlerde tutulup satılan su ve içeceklerin insan sağlığını tehdit ettiğini söyledi. Suyu satın  aldıktan sonra evimizde güneş görmeyen yerde bunu muhafaza ediyoruz ama o şişe suyun bir de öncesinin olduğunu söyleyen Kıskaç, buna dikkat edilmediğini ve büyük risklerle karşı karşıya kaldığımızı söyledi. 

Erkeklerde Kadın Tipi Meme Büyümesi

Pet şişelerde satılan suların ve damacana sulaırn uzun süre güneşe ve sıcağa maruz kalmaları durumunda bisfenol A adı verilen ve kısa adı BPA olan maddesinin suya karıştığını söyleyen Prof. Dr. Muharrem Kıskaç, bu maddenin östrojen benzeri etki gösteren yapay bir hormon gibi davrandığını ve erkeklerde jinekomasti adını verdiği memelerde kadın tipi büyümeyi tetiklediğini söyledi.

Bu maddenin kadınlarda , gebelerde erken doğum riskini de arttırdığını, bebeklerde ise gelişim bozukluğuna neden olduğunu söyledi.

Kısırlık Tehlikesi

Söz konusu maddenin insanlarda kısırlığa  , diğer adı ile infertiliteye neden olduğunu söyleyen Kıskaç, uygunsuz şekilde saklanan ve uygunsuz maddelerden üretilen pet şişe ile damacanaların bu riskleri bulundurduğunu söyledi. 

Sıcağı görünce suya karışan bisfenol adı verilen maddenin bazı kanser türlerinin riskini arttırdığını söyleyen Kıskaç , bunların yanı sıra diyabet riskini de arttırdığını, kalp rahatsızlıklarına da neden olduğunu söyledi.

Tekrar Tekrar Kullanmayın

Bir pet şişenin bir kez kullanılmasını söyleyen Kıskaç, birden fazla kullanıumda BPA maddesine maruz kalma riskinin daha da arttığını, bunun yanı sıra mantar ve bakteri oluşumu nedeniyle başka türlü rahatsızlıkların da ortaya çıkabileceğini belirtti