Cıva Dolu Fanus Kırıldı: 13 Kişi Hastaneye Kaldırıldı (Cıva Nedir, Zararları Nelerdir?)

Meteoroloji Genel Müdürlüğü 'nden yapılan son dakika açıklamasında içinde civa bulunan cam fanusun yere düştüğü ve 13 kişinin etkilendiği belirtildi.

Cıva Dolu Fanus Kırıldı: 13 Kişi Hastaneye Kaldırıldı (Cıva Nedir, Zararları Nelerdir?)

Meteoroloji 'den son dakika açıklaması geldi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, kalibrasyon merkezinde, içinde civa bulunan cam fanusun yere düşmesi sonucu 13 kişinin etkilendiği ve etkilenen 13 kişi hastaneye kaldırıldı.

Olay yerine çok sayıda ambulans, AFAD ekibi sevk edildi.

CIVA NEDİR?

Cıva, sembolü "Hg" ve atom numarası 80 olan kimyasal element. "Hg" sembolü, Latince'deki hydrargyrum sözcüğünden gelir. Cıva için İngilizcede ise iki sözcük kullanılır: "mercury" ve "quicksilver". Cıva, hava, su ve toprakta birkaç şekilde bulunur.

CIVA NERELERDE KULLANILIR ?

Termometre, Elementel cıva, termometre, barometre, vakum tulumbaları, cıva buharlı ve fluoresan lambalar ve redresörlerde kullanılır.

ZARARLARI

Doğmamış bebeklerin ve küçük çocukların kanlarındaki yüksek seviyede cıva, gelişmekte olan sinir sistemlerine zarar verir. Hemen hemen herkes, çevreye dağılmış bulunan cıva nedeniyle, dokularında eser miktarda cıva taşır. Cıvaya maruz kalan insanın zarar görüp görmeyeceği birçok faktöre bağlıdır: Cıvanın Kimyasal Formu [elementel (metalik), inorganik ya da organik bileşikler], Doz, Maruz kalma süresi, Maruz kalma şekli (yeme, soluma, enjeksiyon, dokunma), İnsanın kişisel özellikleri (yaş, sağlık).