Son Dakika İddiası: Yüzde 10'luk Seçim Barajı Düşürülecek

Son dakika haberi: Seçim sisteminde değişiklik yapılacağı, bu konuda çalışmaların başlatıldığı açıklandı. Açıklamada seçim barajının düşürüleceği iddia edildi.

Son Dakika İddiası: Yüzde 10'luk Seçim Barajı Düşürülecek

Son dakika : Seçim barajı düşebilir.

2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine daha 3 yıl var ama son günlerde erken seçim iddiaları , söylentileri gündemden düşmüyor. Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdulkadir Selvi ise bugün kaleme aldığı yazısında seçim gündemini değerlendirip seçim barajı hakkında dikkat çeken ifadeler kullandı. 

Selvi yaptığı açıklamada seçim barajının düşürüleceğini söyledi. 

SEÇİM BARAJI NEDİR?

Seçim barajı, bir partinin TBMM'ye vekil gönderebilmesi için alması gereken oy oranını gösterir. Bir parti, şimdiki seçim sisteminde Türkiye genelinde yüzde 10 'u aşamazsa Meclise milletvekili gönderemiyor. 

ABDULKADİR SELVİ: YÜZDE 7 YA DA 5 'E DÜŞÜRÜLEBİLİR

Abdulkadir Selvi bugün kaleme aldığı yazısında seçim sisteminde bazı değişiklikler yapılabileceğini söyledi. Cumhurbaşkanı seçiminde yüzde 50+1 sisteminin getirilmesinin ittifak zorunluluklarını ortaya çıkardığını söyleyen Selvi, "2023 seçimlerine bu seçim sistemi ve yüzde 10 barajıyla mı gideceğiz?" sorusunu şu şekilde yanıtladı:

"AK Parti ve MHP, seçim sistemi ve Siyasi Partiler Yasası üzerinde çalışmak üzere ortak bir komisyon kurdu. Ancak Erdoğan ve Bahçeli bu konuda yetkin isimlerin önerilerini de dinliyorlar. Görünen o ki, 2023'te yüzde 10 barajı olmayacak. Yüzde 7 konuşuluyor. Yüzde 5 ihtimali ona göre daha ikinci aşamada geliyor. İttifakla seçime giren partiler için yüzde 10 barajının korunması, ittifak yapmayanlara yüzde 7 ya da 5 oranının uygulanması üzerinde duruluyor. Ama sadece bu değil. Bir sürpriz üzerinde konuşuluyor. Henüz karar verilebilmiş değil. Özellikle yüzde 1 ve 2'lik partiler için"

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA

Kaynak: https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/abdulkadir-selvi/secim-sisteminde-surpriz-olabilir-41591317