Kredi Sicil Affı ve KYK Borçları Silinsin Teklifi TBMM'de Oylandı

Yapılandırma teklifi önceki gün Türkiye Büyük Millet Meclisi 'nde , Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşüldü ve yapılandırma teklifi kabul edildi. Teklifin görüşüldüğü toplantıda kredi sicil affı ve KYK borçlarının silinmesi teklifleri de gündeme geldi.

Kredi Sicil Affı ve KYK Borçları Silinsin Teklifi TBMM'de Oylandı

TBMM 'de sicil affı ve KYK borçları silinsin teklifi oylandı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan Bütçe Komisyonu 'nda sicil affı ve KYK borçlarının tamamen silinmesi konusu gündeme geldi. Milyonlarca kişiyi ilgilendiren sicil affı ile KYK borçlarının silinmesi, yapılandırma konusunun görüşüldüğü Plan Bütçe Komisyonu 'nda gündeme geldi. Komisyonda art arda teklifler geldi ve oylamalar yapıldı. 

SİCİL AFFI NEDİR?

Kredi ve kredi kartı borçlarını ödeyemeyen vatandaşlar, borçlarını belirli bir süre daha ödememeleri durumunda karal isteye dönüşüyor ve bu kredi sicillerine işliyor. Kredi puanları ciddi oranda düşen vatandaşlar, artık ne kredi çekebiliyor ne de kredi kartı alabiliyor. Bu vatandaşların kredi çekebilmeleri kreid kartı alabilmeleri için de sicilerine af gelmesi gerekiyor. 

SİCİL AFFI TEKLİFİ

Plan ve Bütçe Komisyonu 'nda konuşan Milletvekilleri, sicil affını şu şekilde gündeme getirdi:

İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan: "Şimdi, insanlar yoğun şekilde sicil affı bekliyorlar. Sicil affı çıkmadığı için krediye ulaşmakta ciddi anlamda zorlukları var. Şimdi, çok onaylamasak da bu yapılandırmayla ilgili uygulamaları bazı insanlar belki de kredi çekip borçlarını kapatmak, en azından biraz ekonomilerini, kendilerini döndürmek isteyecekler. Şimdi sicil affı olmayınca ellerinde böyle bir imkân da olmayacak."

İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır: "Sicil affını soracaktım, 2017 yılında en son çıkmış olan sicil affından bugüne gene kredi borçlanmaları nedeniyle, ödeyemediği borçları nedeniyle kara listede olan ve hayatını sürdürebilmek için krediye ihtiyacı olup bundan yararlanamayan esnaf için böyle bir düzenleme düşünülüyor mu?"

Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız: "Bu kanunu çıkarırken sicil affı çıkmadan vatandaş gidip nasıl kredi çekecek? Bir kredi olayı çıkardınız pandemi sürecinden dolayı -ben kendi bölgemde bahsediyorum Aydın’da- yüzde 80 esnaf müracaat etti, sicil affından dolayı kredi çekemedi."

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI'NDAN SİCİL AFFI AÇIKLAMASI

Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Ayşe Dilbay yaptığı açıklamada sicil affının Ticaret Bakanlığı yetkisinde olduğunu söyleyerek, "Sicil affı, Ticaret Bakanlığını ilgilendiren bir konudur, beraber çalışmak gerekir. Bu bizim Hazine ve Maliye olarak öne alabileceğimiz bir konu değildir. Bunun bilinmesini özellikle istedim"

ÖZETLE...

Plan Bütçe Komisyonunda yapılan açıklamada kredi sicil affının olmadığına yer verildi. Sizce kredi sicil affı gelmeli mi?  Ankete katılmak için TIKLAYIN

KYK BORÇLARI SİLİNSİN TEKLİFİ OYLANDI

Yapılandırma teklifi görüşülürken  KYK borçlarının silinmesi gündeme geldi. Borçların silinmesi için komisyona verilen teklif şu şekilde:

Erol Katırcıoğlu tarafından verilen KYK borçları silinsin kanun teklifi şu şekildeydi:

"EK MADDE: “16/8/1961 tarihli ve 351 sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanunu'na aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.”

"Geçici Madde 7 — Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte katkı ve öğrenim kredisi borcu olan kişilerin borcu silinir.”

OYLAMA YAPILDI

KYK borçlarının silinmesi teklifi şu şekilde oylandı:

BAŞKAN LÜTFİ ELVAN – Evet önergeyi oylarınıza sunuyorum:

Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Önerge kabul edilmemiştir.

Sizce KYK Borçları silinmeli mi? .  Ankete katılmak için TIKLAYIN