CHP'li Ömer Fethi Gürer : Genç İşsizlik Artıyor

Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu'nda işsizlik konusuna ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

CHP'li Ömer Fethi Gürer : Genç İşsizlik Artıyor

CHP NİĞDE MİLLETVEKİLİ ÖMER FETHİ GÜRER'DEN 'İŞSİZLİK' ÇIKIŞI: İNSANLAR MECLİSE KADAR GELİP KENDİNİ YAKIYOR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye'de üniversite mezunu işsiz sayısının 1 milyonun üzerine çıktığını, genç işsizlik rakamlarının artık alarm verdiğini, işsizlikle ilgili ivedi önlemler alınması gerektiğini söyledi. CHP'li Gürer, "Ülkemizde en ciddi sorunlardan biri işsizliktir. Bugün için ülkenin genelinde 7 milyona yakın insanın işsiz olduğu artık kanıtlanmış durumdadır. Bunun yanında üniversite mezunları işsizdir. 1 milyonu aşkın üniversite mezunu iş aramaktadır. Acı olan, mühendisler, mimarlar da iş arayanların içine katılmıştır. "Ülkede işsizlik var mı yok mu?" diye bazen konuşuluyor veya buraya gelip iktidar partisine mensup milletvekili arkadaşlarımızın bazı verilere dayanarak anlattıkları oluyor ama işsizliğin hangi boyutta olduğunu anlamak için, geçen yıl ülkede kaç kişi kendini "işsizim" diye yaktı, bir ona bakmak lazım. Meclisin kapısına kadar gelip "işsizim" diye yakan insanların olduğu bir ülkedeyiz artık. Bunu kabul edelim. Her gün konkordato ilan eden iş yerlerinin dışında Türkiye genelinde kapanan iş yerlerinden haber geliyor, işçiler geçici olarak işten çıkarılıyor, işsiz kalıyorlar. İşsizlik Fonu'ndan yararlanması gereken beş ay yirmi dokuz gün ya da dokuz ay yirmi dokuz gün çalışanlara bu hak da sağlanmadı. Şu anda ciddi anlamda ülkenin genelinde işsizlik yaygınlaşıyor ve kadınlar da ne yazık ki işsizlik rakamı yüzde 24'lere vurmuş durumda. Genç işsizlik artıyor. Ülkenin bu anlamda üretime yönelmesi lazım. Endüstri 4.0 gerçekleşmesiyle robotlaşan iş yerlerinden çıkacak işçilerle sorun daha da büyüyecek." dedi.  

"İŞSİZLİĞİN ÇÖZÜMÜ VAR AMA..."

İşsizliğin çözümünün olduğunu fakat buna iktidarın yanaşmadığını öne süren CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Bunun çözümü var mı? Var. Biraz evvel reddettiğiniz tarımla ilgili araştırma önergesinde konu edilen ülkenin tarım politikasının plansızlığıyla bu işi çözebiliriz. Bunun için yapılacak olan tarım ve hayvancılıkta planlamayla geleceğimizi doğru kurgulamak, ürettiğimiz ürünü kendimiz işleyerek yurt dışına satabilecek potansiyeli geliştirmek. Bu yönde Türkiye'de yatırım alanlarını çoklandırabiliriz. Tarım ve sanayide oluşabilecek çalışma alanlarına işsizlerimizi yönlendirebiliriz, yoksa gidiş iyi değil. Elinizdeki veriler, rakamlar, sokakla örtüşmüyor. Sokakta yokluk, yoksulluk artıyor, işsizlik artıyor. Bunun yansıması sizlere de geliyor, bizlere de geliyor. Her gün onlarca insan telefonda ağlıyor; "İşsizim." diyor, "Perişanım." diyor, " Ne yapacağım sayın vekilim?" diyor. Bu kulaklarımız da sabaha kadar çınlıyor ve ben kendi adıma, vicdanen, uyurken bile rahat edemiyorum." dedi.

KAMUBULTENİ.COM - ANKARA