Bakan Çavuşoğlu: “Kıbrıs tarafı Cenevre’de sonuç odaklı bir öneri gündeme getirdi"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile gerçekleştirdiği basın toplantısında, "Kıbrıs tarafı Cenevre’de yeni, gerçekçi ve sonuç odaklı bir öneri gündeme getirdi" dedi.

Bakan Çavuşoğlu: “Kıbrıs tarafı Cenevre’de sonuç odaklı bir öneri gündeme getirdi"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile gerçekleştirdiği basın toplantısında, "Kıbrıs tarafı Cenevre’de yeni, gerçekçi ve sonuç odaklı bir öneri gündeme getirdi" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, çalışma ziyareti kapsamında dün geldiği Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) temaslarını sürdürüyor. Bakan Çavuşoğlu, önce baş başa, ardından da heyetler arası görüşme gerçekleştirdiği KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile ortak basın toplantısı düzenledi. Ersin Tatar’ın Antalya Diplomasi Forumu’na katılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Bakan Çavuşoğlu, “Oradaki temaslarınızın başarılı geçmesinden de memnun olduk. Sizin buraya katılmanızdan rahatsız olanlar oldu. Esasen bunların rahatsızlığı bizim Cenevre’de de birlikte ortaya koyduğumuz tezi destekliyor. Yani Kıbrıs Türk halkıyla hiçbir şey paylaşmak istemeyenler gayriresmi bir forum, herkesin özgürce düşüncesini söyleyebileceği, herkesi davet ettiğimiz bir forumda Kıbrıs Türk halkının temsilcilerinin veya Kıbrıs Türk halkının herhangi bir mensubunun burada düşüncesini söylemesine tahammül etmeyenler oldu. Hatta başkalarına da katılmayın diye telefon da açtılar. Bu yapanları küçültücü bir davranıştır. Gerçek yüzlerini görmüş, telefonlarından rahatsız olduğunu söyleyen Avrupalı dostlarımız oldu” dedi.

“Cenevre toplantısı Kıbrıs meselesinde bir dönüm noktası oldu”

Gelecek sene mart ya da nisan ayında Antalya’da bir forum düzenlemeyi hedeflediklerini dile getiren Bakan Çavuşoğlu, ikili ve heyetlararası görüşmeler gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Çavuşoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugünkü görüşmelerimizde gayriresmi 5+BM Cenevre toplantısından sonra son gelişmeleri değerlendirdik. O günden bu yana sayın Cumhurbaşkanımızın temasları oldu, bizim de çok sayıda temaslarımız oldu. Bu temaslarda neler görüşüldü, daha önce yazılı olarak birbirimize iletsek de bir kez daha ele aldık. Cenevre toplantısı Kıbrıs meselesinde bir dönüm noktası oldu. Artık bir dönem kapandı ve yeni bir dönem başlamış oldu. Kıbrıs Türk tarafı Cenevre’de yeni, gerçekçi ve sonuç odaklı bir öneri gündeme getirdi. 1960’a kazandığı egemen eşitliğin ve eşit astatinin tescil edilmesini talep etti. Müzakerelerin ancak bundan sonra başlayabileceğini de gerek BM’ye, gerekse tüm dünyaya ilan etmiş oldu. Adada kalıcı çözüm bu öneri çerçevesinde mümkün olabilir. Rum tarafını ve uluslararası toplumu bu fırsatı iyi değerlendirmeye buradan bir kez daha davet ediyoruz. Adada iki eşit egemen halk ile onların sahip olduğu iki ayrı devlet vardır. Tanınsa da tanınmasa da, sevilse de sevilmese de bu bir gerçektir. Sahadaki gerçeklikten kopuk çözüm ve bu çözüm arayışları netice vermemiştir.”

“Kıbrıs Türk halkını azınlık olarak gören bu zihniyeti biz de artık yok sayıyoruz”

Rum tarafının hala Crans Montana’da bırakılan noktada olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, “Hatta bazı temel parametreleri de sorguladık. Olmayacak duaya amin demeye çalışıyorlar. 2017’de masadan kalkan Anastasiadis, şimdi de Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliğini reddediyor. Sadece ‘sözde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Kıbrıs Türklerini içerecek şekilde dönüşümünü konuşurum’ demeye çalışıyor. Yani ‘egemenlik bana ait, ben ne kadar uygun görürsem o kadar eşit olur’ dedi resmen. Cenevre‘deki konuşmaları da dikkatlice dinledik, bunları söylemeye çalıştı. Kıbrıs Türk halkını azınlık olarak gören bu zihniyeti biz de artık yok sayıyoruz. Rum tarafının raf ömrü dolmuş Güvenlik Konseyi kararlarının ardına saklanıp, çözümsüzlüğü çözüm arayışı gibi takdim etmesini artık kabul etmiyoruz. Bu devir kapandı” ifadelerini kulandı.

Görüşmelerde Maraş konusunun da ele alındığını kaydeden Çavuşoğlu, “Hidrokarbon konularını da ele aldık. Bu konuları tüm temaslarımızda muhataplarımızla da ele alıyoruz. En son sayın Cumhurbaşkanının BM Genel Sekreteri Guterres ile de bu konuları ele aldığını biliyoruz. Biz tabii Kıbrıs’ta ilk yararını gözeterek her türlü girişime destek verdik ve destek vereceğiz. Kapalı Maraş bölgesinde Rum mülk sahiplerinin açılım sürecini ilgiyle takip ettiklerini, hatta başvuru sayısının arttığını da biliyoruz. Maraş açılımı herkese söylediğimiz gibi şeffaf ve hukuki çerçevede olacaktır. BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal etmemiştir, etmeyecektir. Atılan adımlar aynı şekilde mülkiyet haklarını da ihlal etmemiştir. Bu konuda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin atacağı adıma desteğimiz tamdır. Doğu Akdeniz konusunda sayın Cumhurbaşkanımızın bölgesel konferans önerisi hala masadadır. KKTC’nin de hakça gelir paylaşımı konusundaki önerileri de masadadır. Hem Türkiye Cumhuriyeti olarak hem Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak bizim kimsenin hakkında gözümüz yok ama hakkımızı da kimseye yedirmeyiz” açıklamasını yaptı.

Bakan Çavuşoğlu, “Kıbrıs Türk halkının beka, istiklal ve istikbal mücadelesinde tüm imkanlarımızla Kıbrıs Türk halkını desteklemeye devam edeceğiz ve davamız ortak. Kıbrıs Türk halkının hakkını, hukukunu garantör ülke olarak korumak hakkımızdır” dedi.