Son Dakika: Ziya Selçuk'tan Pedagojik Formasyon Açıklaması

Son dakika haberi: Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk yaptığı açıklamada pedagojik formasyona değindi.

Son Dakika: Ziya Selçuk'tan Pedagojik Formasyon Açıklaması

Ziya Selçuk'tan formasyon açıklaması.

Cnn Ekranlarına konuk olan Bakan Selçuk, pedagojik formasyon sorununa şu şekilde değindi: 

"Şimdi şöyle bir şey var. Bizim öğretmenlik meslek bilgisine ilişkin öğretmenlik sınavını kazananlara 1 yıl süre eğitim var. Bu eğitimi MEB ücretsiz verecek kazananlara. Bakın yüz binlerce şu anda pedagojik formasyon belgeis olan öğretmen var. Ve sadece 2020 'de 439 bin kişi eğitim bilimlerinde sınava girdi. Her sene eğitim fakülteleri ortalama 40 bin mezun veriyor. Türkiye'nin öğretmen ihtiyacı belli okul sayısı belli. Bizim şu andaki gibi 500 bin öğretmen olmak isteyen adayları, bizim hepsini almamız mümkün değil. Her sene 40 bin mezun var 15 bin kişi emekli oluyor. Bunun bir döngüsü var. Biz bütçe çerçevesinde, dikkat ederseniz kamunun toplam kadrosunu en byüğünü hep MEB alır. Bu sene de MEB alıyor. Ama bu bizim için yeterli değil. Daha fazlasınıa ihtiyaç var."Şimdi 74 bin civarında açık görünüyor.

Zaten bu planlama ile ilgili bir çalışma formasyon konusu. 2021  Ocak ayına kadar formasyon almış yüz binlerce insanımız var. Buların tamamının formasyonu geçerli şu anda. Fakat bundan sonrasında eğitim fakültelerinde, zaten öğretmen yetiştiren kuruluş olduğu için bazı dersler işin doğası gereği var. formasyonun ötesinde. Ama Üniversiteler şu anda hazırlıktalar. Tezsiz yüksek lisans açacaklar. Yüz binlerce insanın ciddi oranda ödme yaparak formasyon belgesi alması ve öğretmenlikte başvuru yapanların yığılması geleceğe dair planlama eksikliği oluyor.

Her sene yüzde 10 oranında öğretmen kontenjanı azaltılıyor.

600 bin mezun var. Bizim bunlar almamız , zaten okullarımız öğrencilerimizin sayısı belli. Almamız mümkün değil. Ama şu andaki duruma baktığımızda daha fazla atama konusunda çalışmalar devam edecek.