Öğretmenlerin Tezsiz Yüksek Lisansı İçin Son Dakika Gelişmesi !

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk yaptığı son açıklamada öğretmenlere tezsiz yüksek lisans zorunluluğu getirildiğini söyledi. Bakan Selçuk yüksek lisans yapanların ücretlerinin de arttırılacağını söyledi.

Öğretmenlerin Tezsiz Yüksek Lisansı İçin Son Dakika Gelişmesi !

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, eğitim fakültesi ve diğer fakültelerden mezun olan öğretmenlere, göreve başladıktan hemen sonra tez şartı olmadan yüksek lisans düzeyinde Öğretmenlik Mesleği Uzmanlık Programını başlatacak.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından konu ile ilgili yapılan bilgilendirmeye göre, yeni ataması yapılan ve görevine başlayan öğretmenler, YÖK ile yapılan işbirliği ve koordinasyon ile, tezsiz yüksek lisans düzeyinde Öğretmenlik Mesleği Uzmanlık Programına katılacak. Eğitim fakültesi ve diğer fakültelerden mezun olan öğretmenler, göreve başladıktan sonra bu programa devam edecekler.

PROGRAMIN YAPIISI NASIL OLACAK?

Programın yapısı, öğretmen adaylarının hizmet öncesi aldıkları lisans eğitimlerinin özelliklerini dikkate alacak şekilde esnek ve modüler olarak yapılandırılacak. Bu şekilde pedagojik formasyon  sistemi kaldırılarak, söz konusu program uygulamaya konulacak.

Öte yandan, görevde olan öğretmenler için de ayrıca lisansüstü eğitim ve sertifika programları gerçekleştirilecek.

Bakan Selçuk konu ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİK DEVAM EDECEK

60 bine yakın sözleşmeli öğretmen var. Şu haliyle bu uygulama sona ermeyecek. Sözleşmeli öğretmenlik yokken belli bölgelerde öğretmen bulmakta zorlandık. Kadrolu öğretmenler gelip, sonra tayin istiyordu, orası boşalıyordu. Çocuklarımız öğretmensiz kalıyordu. Önceliğimiz çocukların eğitim hakkı. "Çocuklarımızın eğitim hakkını, öğretmenimi de mağdur etmeden nasıl iyileştirebiliriz" diye bakıyoruz. O nedenle 6 seneyi 4'e indiriyoruz. Tümüyle kalkması gibi bir seçenek yok.

MÜLAKATTA İYİLEŞTİRME YAPILACAK

Mülakatla ilgili bir değişiklik yok şu anda. Bu kamuya alımlarda genel bir karar, sadece öğretmenlerimize yönelik değil. Ancak talepler doğrultusunda farklı tedbirler alacağız.

ÖĞRETMEN OLMA ŞARTI DEĞİŞİYOR

Bakan Ziya Selçuk, 2023 Eğitim Vizyonu 'nda öngörülen çalışmaların pilot uygulamaların ardından gerçekleşeceğini söyledi.

"12 Eylül'den beri öğretmen yetiştirme sistemi köklü bir değişikliğe uğramamış" diyen Selçuk, "Öğretmenin geldiği kaynağı düzenlemeliyiz. Eğitim fakültelerini tercih eden öğrencilerin daha yüksek puanlarla girmesi için birtakım düzenlemeler yapmalıyız. Çıtayı yükseltip, az sayıda öğrenci mezun etmeliyiz. Şu anda 40 binin üzerinde öğrenci mezun oluyor. Daha az sayıda öğrenciyle eğitimde istihdamı iyileştirmek mümkün. Eğitimin niteliğinin arttığı durumlarda öğretmen adaylarının gelir seviyesinin artması gibi başka olasılıklar olacak. Orta vadede yüksek lisans yapmayanın öğretmen olmaması gerekir." dedi.

Kamubulteni.com  | Ankara