"Tiftik Keçisi Nerede Yetişir?" Sorusu 6 Eylül KPSS'de Soruldu

Milyonlarca memur adayının heyecanla beklediği KPSS süreci bugün resmen başladı. Sınava giren adaylar sınavdaki Türkçe sorularının uzunluğundan dert yanarken, binlerce aday sınav süresinin yetersizliğinden bahsetti. Sınavda yer alan sorulardan bazıları da adaylar tarafından paylaşılmaya başlandı. KPSS'de yer alan Tiftik Keçisi Nerede yetişir? sorusunun yanıtı ve KPSS Lisans GY-GK ile ilgili tüm gelişmeleri bugün kamu bülteni haber sitesinde siz değerli ziyaretçilerimizle paylaşacağız.

"Tiftik Keçisi Nerede Yetişir?" Sorusu 6 Eylül KPSS'de Soruldu

Başta başkentimiz Ankara'da olmak üzere İç Anadolu bölgesinde, siirt, Mardin ve Bitlis illerinde yetiştiriciliği yapılan Tiftik Keçisi, Türkiye'deki en yaygın ikinci ırk olarak dikkat çeker. Sayıları ekonomik nedenlerden dolayı hızla azalan keçi türünün, orta asya kökenli bir ırk olduğu kabul ediiyor. ESK'nın resmi sayfasında Tiftik Keçisiyle ilgili şu bilgilendirme yer alıyor: 

Başta Ankara olmak üzere İç Anadolu Bölgesi’nde ve Siirt, Mardin ve Bitlis illerinde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Türkiye’de en yaygın ikinci ırktır. Fakat sayıları ekonomik nedenlerden dolayı hızla azalmaktadır.

Orta Asya kökenli bir ırk olduğu kabul edilir. Ufak cüsseli olan ırkta renk genellikle beyazdır. Siirt ve Mardin yörelerinde melezlemelerin de etkisiyle siyah, kahverengi ve gri renkli tiftik keçilerine rastlanır. Boynuzluluk genel bir ırk özelliğidir, fakat boynuzsuz teke ve keçilere de rastlanır.

Ergin canlı ağırlık, erkeklerde 35-55 kg, dişilerde 30-40 kg arasında değişmektedir. Esas verimleri olan tiftik (Angora, Mohair), tekstil sanayisi için aranan bir hammaddedir. Tiftik verimleri dişilerde 3-4 kg, erkeklerde 4-6 kg’dır. Tiftik keçileri genellikle sağılmazlar. Sağıldığında bir laktasyon döneminde oğlağın emdiği hariç 25-50 kg’a kadar süt verebilirler. Etleri gevrek ve lezzetli olduğundan özellikle tiftik oğlaklarına talep fazladır.

Döl verimleri düşüktür. Oğlaklama oranı %80, ikizlik oranı %1 kadardır. Geç gelişen bir ırktır. Geçmiş yıllarda Türkiye’den Güney Afrika ve ABD gibi ülkelere götürülerek, tiftik verimi ile diğer performans özellikleri ıslah yoluyla iyileştirilmiştir. Yetiştiriciliği dünyada yaygın olarak yapılmaktadır. Türkiye’de ise üretimi ekonomik olmadığı için azalırken, günümüzde gen kaynağını koruma programları devreye girmiştir.