Bakan Varank Canlı Yayında Duyurdu! Kripto Paralarla İlgili Mutlaka Düzenleme Gerekiyor, Çünkü...

Habertürk ekranlarında, Mehmet Akif Ersoy ve Veyis Ateş'in konuğu olan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, burada kripto para dünyasına ilişkin de açıklamalarda bulundu.

Bakan Varank Canlı Yayında Duyurdu! Kripto Paralarla İlgili Mutlaka Düzenleme Gerekiyor, Çünkü...

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank Şunları Söyledi:

Biz aslında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak iddialı olmaya gayret ediyoruz. Bakın TOGG arkanızda, Türkiye'nin otomobili girişim grubu ilk defa yüzde yüz doğuştan elektrikli, bağlantılı otonom araç yapacağız dediğimizde sektöden bizimle dalga geçenler oldu. Elektrikli arabaların daha zamanı var denildi. Bugün geldiğimiz noktada görüyoruz ki, 100 yıldır otomobil üreten firmalar bile geç kaldık diyorlar. Dolayısıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 'Bilgi Teknoloji' mottosuyla, teknolojisini geliştiren, üreten ve satan kendi ayakları üzerinde durabilen bir ülke olmak istiyoruz.

Kripto paralarla ilgili daha önce açıklama yaptım. Dolandırıcılığa yatkın alan olduğunu 15 Mart'ta söylemiştim. Burada bir kaç şeyi birbirinden ayırmamız gerekiyor. Burada kullanılan Blockchain teknolojisi bu işin teknoloji tarafı, kripto paralar bu teknolojiyle üretilmiş ürünler. Bunun bir de borsa tarafı var, dolandırıcılık burada dönüyor. Ben kipto paralara şüpheyle yaklaşıyorum. Ben şüpheyle yaklaştım, bu hükümetimizin görüşü falan değil kendi görüşüm. Ama şunu da görüyoruz, Kripto paralar çok farklı alanlarda, teknolojilerde kullanılmaya başlandı. Blok zincir teknolojisiyle çok farklı şeyler yapılabilecek durumlara geldik. Bu işin borsası dediğimizde dikkatli olmamız gerekiyor.

Biliyorsunuz Merkez Bankamız bir tebliğ yayınladı. Bu kripto paraları ödemelerde kullanılmaması konusunda bir tebliğ olarak yayınlandı.

Teknolojiyi hayatımıza sokmak başka bir şey, kripto paraları varlık olarak görmek başka bir şey, alım satımda kullanmak başka bir şey. Dünyada bir çok ülke bu konulara tereddütle yaklaşıyor. Terörizmin finansmanında çok rahat kullanılabilecek bir alan. Merkez bankaları sorgulayarak gitmek mecburiyetindeler. Bizim Merkez Bankamızın da çalışmaları var.

Kripto varlıklarla ilgili mutlaka düzenleme yapılması gerekiyor. Ama şunun altını çizelim, Merkez Bankası bir tebliğ yayınladığında CHP lideri Kılıçdaroğlu, tepki gösterdi. Ondan sonra bu işte gündeme gelen hadiseler, kripto para borsalarıyla ilgili konu gündeme geldiğinde niyet tedbir almıyorsunuz diyor. Biz , bakanlık olarak çalışıyoruz. Blockchain ile ilgili TÜBİTAK ciddi çalışmalar yapıyor. Kripto varlıklarla özel olarak birkaç ciddi toplantı tertip ettim. Bu sektörde ne yapılabilir, hızlı bir raporlamayı biz çıkaracağız.