KPSS Tercihleri ile Memur Alımında Önemli Değişiklik

Danıştay'dan önemli bir karar geldi. Gelen kararda KPSS tercihleri ile yapılacak memur alımında nitelik kodları ile ilgili önemli düzenlemeye yer verildi.

KPSS Tercihleri ile Memur Alımında Önemli Değişiklik

KPSS tercihleri hakkında önemli karar.

Danıştay Başkanlığı, KPSS tercihleri ile yapılacak memur alımı hakkında önemli bir karara imza attı. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından alınan söz konusu karara baktığmızda , KPSS tercihlerinde istenen şartlara düzenleme geldiği görüldü. 

Danıştay'ın resmi kararı şu şekilde

"Mevzuat hükümlerinin değerlendirilmesinden; merkezi atamalarda kurumların hizmetin özelliklerini ve niteliğini dikkate alarak adaylarda aranacak koşulları belirlemelerinin hukuken mümkün bulunduğu, ancak söz konusu koşulların, kurumun kanununda veya kanunun bu konuya dair düzenleme yetkisi öngördüğü tüzük ve yönetmeliklerinde belirtilmesi gerektiğinin açık olması karşısında, kurum mevzuatında yer almayan bir nitelik kodunun anılan düzenlemelere aykırı olarak kılavuzla belirlenemeyeceği sornucuna ulaşılmaktadır. 

Dosyada bulunan bilgi ve belgelerin incelenmesinden , Orman Mühendisliği bölümü mezun olan davacının 2021 KPSS puanı ile ÖSYM Başkanlığı tarafından yayımlanan KPSS 2013/2 kılavuzuna göre tercihte bulunduğu ve İzmir ilinde bulunan Orman Mühendisliği kadrosuna yerleştirildiği, ancak, tercih kılavuzunda yer alan yabancı dil şartını salamadığı gerekçesile atamasının yapılmamasına ilişkin 6 Şubat 2014 tarih ve 679405 sayılı dava konusu işlemin tesis edildiği anlaşılmaktadır.

Belirli bir kadroya atama için adaylarda aranan nitelikleri duyurma fonksiyonu bulunan tercih kılavuzu ile , kamu personelini ilgilendiren yeni düzenlemeler ya da ilave özel şartlar getirlmesi Hukuk Devlet ilkesine aykırılık oluşturmaktadır. 

Bu durumda , orman mühendisliği kadrosunda istihdam edilecek personel için aranan ingilizce dil şartının belirlenmesi konusunda idarenin takdir yetkisi bulunmakla birlikte bu yetkinin, kurumların özel kanun gibi  yasal düzenlemelerle veya tüzük veya yönetmelik gibi kalıcı düzenleyici nitelikteki idari işlemlerle düzenlenmesi ve buna Resmi Gazete'de yayımlanıp duyurularak aleniyet kazandırılması gerekirken, bu şartın KPSS 2013/2 kılavuzunda belirlenmesinde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.

Davacının atamasının yapılmamasına ilişkin 6 Şubat 2014 tarih ve 679405 saılı bireysel işlemin iptali istemine gelince; 

Anılan kılavuzdaki nitelik kodunun hukuka aykırı olduğunun saptandığından, ÖSYM tarafından Orman Genel Müdürlüğüne orman mühendisi olarak yerleştirilen davacının belirtilen nitelik kodundaki koşulu taşımaması nedeniyle atamasının yapılmaması yolunda tesis edilen bireysel işlemde de hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. 

Bu itibarla davanın reddi yolundaki daire kararında hukuki isabet görülmemiştir."

KARAR NE ANLAMA GELİYOR?

Bilindiği üzere KPSS tercihlerinde memur kadrolarının yanında nitelik kodları , yabancı dil şartı , ehliyet ve tecrübe şartları yer almaktadır. Danıştay'ın bu kararı sonrası bundan sonra yapılacak KPSS tercihlerinde kurumlar, nitelik kodlarını yönetmeliklerine uygun şekilde yapacak.

Kadın erkek diğer adaylarla bilgi alış verişi için TIKLAYIN