KPSS İçin HES Kodu Gerekli mi? (E Devlet ve SMS ile HES Kodu Nasıl Alınır?)

ÖSYM Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada merkezi sınavlara girecek adayların sisteme HES kodu girmesi gerektiğine yer verildi. Peki KPSS için HES kodu gerekli mi? HES kodu tanımlama nasıl yapılacak? İşte detaylar.

KPSS İçin HES Kodu Gerekli mi? (E Devlet ve SMS ile HES Kodu Nasıl Alınır?)

KPSS için HES kodu gerekli mi?

HES kodu açıklaması geçtiğimiz gün ÖSYM Başkanlığı'ndan geldi. Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafındna yapılan açıklamada merkezi sınavlara girecek adayların HES kodu ile başvuru yapacağı , adayların başvuru öncesi HES kodu temin etmesi gerektiğine yer verildi.

Kamu ilanlarını takip için TIKLAYIN

HES KODU NEDİR?

HES, Hayat Eve Sığar 'ın kısaltılmasıdır. HES kodu alan adayların sınavdan sonra korona testinin pozitif çıkması durumunda o hes kodu ile sınava girdiği sınıf ve okuldaki diğer adaylar tespit edilip haber verilecek ve karantina uygulanacak.

ÖSYM AÇIKLAMASI

ÖSYM resmi internet adresi üzerinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:

"ÖSYM Sınavlarına Başvurularda Sağlık Bakanlığından Edinilen "HES Kodu"nun Kullanılması

Başkanlığımızca uygulanacak sınavlara başvurularda adaylardan HES kodu bilgisi alınacaktır. Sınava başvuruda, HES kodu bilgisi ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine (AİS) kaydedilmeyen adayların başvuru yapmaları sistem tarafından kabul edilmeyecektir.  Bu nedenle adayların, sınava başvuru işlemi yapmadan veya başvuru için başvuru merkezlerine gitmeden önce HES kodunu edinmiş olmaları gerekmektedir. Adaylar, HES kodunun nasıl edinileceği bilgisine Sağlık Bakanlığının https://hayatevesigar.saglik.gov.tr internet adresinden ulaşabileceklerdir. Adaylar, sahip olduğu HES kodunun ÖSYM sistemine kaydını, ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde (AİS) "PROFİLİM" alanında bulunan "HES KODU BİLGİLERİM" sayfasından yapacaklardır. Başvuru yapılan her sınav için kullanılacak olan HES kodunun geçerlilik bitiş tarihinin, söz konusu sınavın yapılacağı gün veya daha ileri tarihli olması gerekmektedir. HES kodu bilgisi ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine (AİS) kaydedilen adaylar sınavlara başvurularını yapabileceklerdir. e-YDS'ye başvuru yapacak adayların da ödeme işleminden önce HES kodunu edinmiş olmaları gerekmektedir.

Adaylara ve kamuoyuna önemle duyurulur."

ÖSYM BAŞKANI'NIN AÇIKLAMASI

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün , HES kodu ile ilgili detayları şu şekilde verdi:

"Başvuruları daha önce tamamlanan sınavlar için adaylarımızın HES kodu sınavdan önce http://ais.osym.gov.tr ‘ye sistem tarafından yansıtılacaktır.  Dolayısıyla, başvuru süreci daha önce tamamlanan sınavlar için adaylarımızın HES kodu işlemi yapmalarına gerek yoktur."

KPSS LİSANS İÇİN HES KODU GEREKLİ Mİ?

KPSS Lisans başvurusu sona erdi. Eylül ayında sınavlar yapılacak. HES kodu ise başvuru sırasında istendiği için adayların birşey yapmasına gerek kalmayacak. ÖSYM Başkanı , KPSS Lisansa başvuru yapan adayların HES kodlarının sisteme otomatik olarak yansıtılacağını söyledi. 

ÖN LİSANS VE LİSE KPSS İÇİN

Ön lisans ve ortaöğretim/lise KPSS başvuruları henüz başlamadı. Başvurular başladığında adaylar, başvuru sırasında HES kodunu bildirecek.

Ön lisans KPSS başvuruları 21 Ağustos - 2 Eylül tarihleri arasında. Sınav 25 Ekim 2020'de.

Lise/Ortaöğretim KPSS başvuruları 15-30 Eylül tarihleri arasında. Sınav 22 Kasım 2020'de.

KPSS İLANLARINDAN HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİREBİLİRSİNİZ.

Android için >>>> TIKLAYIN

İOS için >>>> TIKLAYIN

HES KODU NASIL ALINIR?

HES kodu e Devlet kapısı üzerinden alınıyor. https://www.turkiye.gov.tr/saglik-bakanligi-hes-kodu-uretme-ve-listeleme adresi üzerinden HES kodunuzu alabilirsiniz. 

SMS İLE HES KODU ALMA

SMS ile HES kodu alma yöntemi şu şekilde:

Kısa mesaj - SMS ile: HES (boşluk) TC Kimlik Numaranız (boşluk) Kimlik kartınızın seri numarasının son 4 rakamı (boşluk) kodun geçerli olmasını istediğiniz gün sayısı” yazıp 2023'e SMS atın.