AYM'den Polis Yetkileri ve Kamu Personeli Alımlarında Güvenlik Soruşturması ile İlgili Yeni Karar

Anayasa Mahkemesi, polisin kişisel verilere erişim yetkilerine dair önemli bir düzenlemeyi hayata geçirdi. OHAL KHK'sı ile getirilen polislere sanal ortamda işlenen suçlarda internet abonelerinin kişisel verilerine ulaşma yetkisi veren düzenlemenin  iptal edildiği bildirildi.

AYM'den Polis Yetkileri ve Kamu Personeli Alımlarında Güvenlik Soruşturması ile İlgili Yeni Karar

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında, Anayasa Mahkemesi'nin yeni kararına ilişkin gerekçeli karar yayımlandı. Mahkeme 19 Şubat tarihli kararında, 7072 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanun'un bazı hükümlerinin iptali için CHP'li milletvekillerince açılan davaya ilişkin oy birliği ile iptal kararı alındığı bildirildi.

KHK ile getirilen düzenlemelerden 3'ünün anayasaya aykırı bulunduğu, bunlardan ilkinin, '6112 Sayılı Kanun Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'da lisans başvurusunun kabul edilme şartıyla ilgili hüküm olduğu belirtilirken, mahkeme, 'Ortakları ile yönetim kurulu başkan ve üyelerinin terör örgütlerine iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu MİT veya Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından bildirilen medya hizmet sağlayıcı kuruluşların lisans başvuruları reddedilir' fıkrasının da iptal eidldiğini bildirdi. İptal edilen üçüncü düzenleme ise, KİT Personel rejiminin düzenlenmesiyle ilgili KHK'daki işe alınacaklarda aranacajk kişiler ile ilgili güvenlik soruşturması yapılması şartı oldu. Mahkeme, işe alınacaklarda aranılacak şartları düzenleyen Güvenlik Soruşturması, Arşiv araştırması yapılmış olmak hükmünü Anayasaya aykırı bularak iptal etti.

ANAYASA MAHKEMESİ KARARI İÇİN RESMİ GAZETE SAYFASINA "https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/04/20200430-8.pdf" ADRESİNDEN ERİŞİLEBİLİR.