TBMM'de Asgari Ücret Çıkışı: Milyonlarca Kişi Ay Sonunu Getiremiyor

Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, 2018 yılı asgari ücretinin yetersiz olduğunu, asgari ücretle çalışan milyonlarca kişinin ay sonunu getirmekte zorlandığını söyledi.

TBMM'de Asgari Ücret Çıkışı: Milyonlarca Kişi Ay Sonunu Getiremiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan 100 günlük eylem planına değinen Çakırözer, "Bakın, bu 100 gün içinde neler yaşandı, 100 günün sonunda Türkiye nasıl bir ülke hâline geldi, aslında sadece 100 günün değil, on altı yılın sonunda? Türkiye'de insanlarımız intihar ediyor, kendini yakıyor, vinçlerin tepesinde hak arıyor çünkü fakirlik var, yoksulluk var, işsizlik var. 1.600 lira asgari ücret alan milyonlarca işçi, bin liranın, 1.500 liranın altında aylık alan milyonlarca emeklimiz ayın sonunu getiremiyor. Enflasyonun resmî rakamı yüzde 30'a vardı ama çarşıda pazarda hayat yüzde 100'ün üzerinde pahalanmış durumda. Kara kışa girerken en temel ihtiyacımız doğal gaz ve elektrik bir yılda yüzde 45 zamlanmış durumda. Beceriksiz, liyakatsiz yönetimin sonucu dolar 7 lirayı aştı, faizler yüzde 40'lara ulaştı. Borcunu döndüremeyen binlerce şirket iflas etti, binlercesi iflasın eşiğinde. Sonuç: Evine aş götüremeyen işsizler ordusuna eklenen on binlerce işsiz. Milyonlarca yurttaşımız hayatını borçla sürdürme gayreti içinde. Yurttaşların borcu 510 milyar lirayı aştı, 20 milyon yurttaşımız icralık. Bu ülke için canını veren aziz şehitlerimizin yakınları ve kahraman gazilerimize bugüne kadar sözü verilen "Borçlarınızı sileceğiz." sözleri dahi tutulmuş değil." şeklinde konuştu.  

Adana'da Emine Akçay'ın çocuklarını ısıtamadığını, atanamayan öğretmen Ersin Turhan'ın ise İstanbul'da intihar ettiğini söyleyen Çakırzer, "Bakın, iktidarın yüzüncü gün şenliklerini yaptığı bu hafta başında Eskişehir'in Mahmudiye ilçesinde geçici olarak çalışan 40 kadın işçinin görevi uzatılmadı. Bu sadece bir örnek. Türkiye'nin dört bir yanında binlerce kardeşimiz bu kışı işsiz, aşsız geçirmeye mahkûm edildiler. Ülkeyi yönetenlerin "yok" dediği kriz hayatın her alanını vurmuş durumda. Gripten kansere kadar birçok hastalığın dermanı olan yüzlerce ilaca dövizdeki artış nedeniyle ulaşılamıyor. Hastalar kapı kapı dolaşarak ilaç arıyor. Tıbbi malzemelerin fiyatlarındaki artış nedeniyle hastanelerde ameliyatlar durmuş durumda. 468 liralık genel sağlık sigortası primini ödeyemedikleri için milyonlarca yurttaşımız sağlık hizmetinden faydalanamıyor. "Sağlıkta gıpta edilecek noktadayız." diyenlere hatırlatmak isterim. Zonguldak'ta on yedi yaşındaki Dilara Kilcioğlu kardeşimiz parasızlıktan Düzce hastanesindeki kontrollere bir yıldır gidemediği için şeker komasından öldü." dedi.