İYİ Parti Teşkilat Başkanı Koray Aydın Kansere Yol Açan İlacı TBMM'ye Taşıdı

İYİ Parti Teşkilat Başkanı ve Ankara ve Milletvekili Koray Aydın, lenf kanserine yol açtığı iddiasıyla açılan davalar sonrası üretici firmanın davacılara 10,9 Milyar Dolar tazminat ödemesiyle ulusal ve uluslararası basında gündeme gelen Roundup adlı ilaçla ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın cevaplandırması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

İYİ Parti Teşkilat Başkanı Koray Aydın Kansere Yol Açan İlacı TBMM'ye Taşıdı

Lenf kanserine yol açtığı belirtilen ilaçla ilgili haberleri ve davaları hatırlatan Koray Aydın, soru önergesinde Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’ya bir dizi soru yöneltti.

İYİ Parti Teşkilat Başkanı ve Ankara Milletvekili Koray Aydın, soru önergesinde şunları kaydetti:
“Alman ilaç ve kimya firması Bayer'in, yabani otları kurutmak için kullanılan Roundup adlı ilacın lenf kanserine yol açtığı iddiasıyla açılan dava sonrası davacılara 10,9 milyar Dolar ödeyeceği basına yansımıştır. 
Ulusal ve uluslararası basında yer alan haberlere göre adı geçen firma, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gittiği, davacıların bir bölümünün davalarını geri çektiği ifade edilmektedir.  Söz konusu ilacın Türkiye'de de satıldığı belirtilmektedir.
Bu kapsamda;
1- İnsan sağlığını doğrudan ve dolaylı olarak olumsuz etkileyen bu ilaçla ilgili Bakanlığınızca herhangi bir işlem yapılmış mıdır? Ülkemizde açılmış bir dava veya uygulanmış bir yaptırım var mıdır?
2- İnsan sağlığı yanında hayvan, bitki, doğan ve çevre sağlığı için de ciddi risk ve tehdit oluşturan bahse konu ilaç ile ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, üniversiteler ve diğer ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde yürüttüğünüz bir proje ve çalışma var mıdır? Varsa nelerdir? Yoksa ne zaman yapılacaktır?
3- Tarımda kullanılıyor olsa bile insan sağlığını olumsuz etkileyen bu tür ilaçların ruhsatlandırılması ve ülkemizde satışa sunulması ile ilgili Bakanlığınızın görevi, yetkisi ve sorumluluğu nedir?
4- İnsan, hayvan, bitki, doğa ve çevre sağlığına zarar veren ilaçların, kimyasalların ve katkı maddelerinin ruhsatlandırılması, satışa sunulması ve denetlenmesi ile ilgili Bakanlığınızın ilgili bakanlık, kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde yürüttüğü bir çalışma var mıdır? Varsa zararlı olduğu tespit edilen ilaç, kimyasal ve katkı maddeleri içeren ürünlere dönük, son 10 yıl içinde kaç ürüne, kaç Türk lirası ceza kesilmiş veya yaptırım uygulanmıştır?
5- Sağlığa zarar verdiği, kanser dâhil çeşitli hastalıklara yol açtığı tespit edilen tıbbi ilaç, zirai ilaç, katkı maddesi ve kimyasal piyasası ile ilgili üretim, dağıtım, kullanım, ticaret, denetim ve tüm aşamalarını kapsayan, bu alandaki usul ve esasları belirleyen yasal bir düzenleme, kurul veya kurum var mıdır? Varsa hangileridir? Ülkemizdeki yasalar ve kurumlar bu alanının kontrol edilmesi için yeterli midir? Yeterli değilse bu alanın kayıt, kontrol ve denetim altına alınması için ilgili bakanlık, kurum ve kuruluşlarla birlikte yeni bir yasal düzenleme yapılması için bir çalışmanız var mıdır?”