Fahrettin Yokuş: "Asgari Ücretten Memurlardan Vergi Almayalım"

Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, TBMM Genel Kurulu 'nda dikkat çeken açıklamada bulundu. Yokuş yaptığı açıklamada kamu personellerinin ikinci 6 aydan sonra vergi dilimine gireceğini , asgari ücretlinin ise 8, 9 ve 10 'uncu aydan itibaren yüzde 20 'lik vergi dilimine gireceğini söyledi. 

Fahrettin Yokuş: "Asgari Ücretten Memurlardan Vergi Almayalım"

Memur maaşı ve asgari ücret vergi dilimi açıklaması.

Torba yasa görüşmelerinde söz alan Yokuş, "Torba yasa içerisinde düzenlenen, özellikle görevden alınan bürokratlarla ilgili güzel bir düzenleme var. Deniyor ki: “Görevden alınan bürokratların yani araştırmacı ya da müşavir yapılanların çalışırken, emekli olduktan sonra da ücretleri bir hayli düşüyor.” Vallahi doğru. “Bunları düzeltelim.” Evet, düzeltelim. Sayıları ne kadar? 1.100 adet. Kardeşim, güzel de on sekiz yıl boyunca iktidarınızda binlerce üst düzey yöneticiyi görevden aldınız. Özelleştirmelerden dolayı kapattığınız yüzlerce firma ve iştirakin, KİT’in görevden aldığınız elemanları araştırmacı olarak kamu kurumlarına atandı. Yıllarca bu insanlar araştırmacı kadrolarında kaldılar, maaşları donduruldu ve sonunda emekli olup gittiler. Madem, madem güzel bir düzenleme yapacaksınız, niye yarım yamalak yapıyorsunuz? Deyin ki bu düzenlemede “Hâlen KİT’lerde çalışan müşavirler var, danışmanlar var.” Niye onları dâhil etmediniz? Yani niye eksik yapıyorsunuz ve bu yasayı yaparken de iktidarınız boyunca emekli olup gitmiş o bürokratlar, maaşları dondurulmuş ve şu anda çok az maaş almaya devam eden insanları da korusanız yani adaleti tam getirseniz kıyamet mi kopar? Ama, ne yazık ki her işiniz böyle." dedi.

GELİR VERGİSİ ALMAYALIM

Gelir vergisine değinerek sözlerini sürdüren Yokuş, "Şimdi gelelim 10 Nisan 2020 tarihli Cumhurbaşkanımızın Kararnamesi’ne. Orada da 1750 bürokrat, kamu iktisadi kurumlarında, efendim, yönetim kurulu üyesi, denetim kurulu üyesi. E, ne yapalım, bunlar 2 maaş alıyor, ne yapalım? İkinci aldıkları maaşlardan vergi almayalım, yazık bu bürokratlara ya, daha fazla gelir elde etsinler. Yani, gerçekten şaşkınlıkla izliyorum. Ya, bürokratlarını bu denli koruyan, hani eski vekillerinizi anlattık koruyorsunuz da, eski partililerinizi koruyorsunuz da, onlara mutlaka yeni bir iş buluyorsunuz, icat ediyorsunuz da, yahu bu bürokratlara da niye bunu yapıyorsunuz? Hiç aklınıza geliyor mu ya bunları yaparken “Asgari ücret vergi dışı bırakılsın.” dendiğinde, milyonlarca asgari ücretli beklerken hiç aklınıza gelmiyor mu milyonlar? Ya da memurların her yıl mayıs, haziran ayından itibaren emekli dilimi yüzde 15’ten 20’ye çıkıyor ve temmuz maaşları, yüzde 4 arttırılan temmuz maaşı yüzde 2’ye iniyor. Niye? Vergi dilimine gidiyor. Yahu hiç olmazsa enflasyon kadar zam yaptığınızı söylediğiniz, kendi uydurduğunuz enflasyon “O enflasyon zammından daha aşağı düşen vergiler nedeniyle maaşı, memurların maaşını düzeltelim, ya asgari ücretten vergi almayalım, asgari ücret kadar tutardan memurlardan da vergi almayalım, tüm çalışanlardan vergi almayalım, gelir vergisi almayalım.” diye hiç düşünüyor musunuz? Hayır. İşiniz, gücünüz yandaşlarınız dediğimiz zaman da alınganlık yapıyorsunuz. Hak, hukuk, adalet üzerine bir işlem yapın dediğimizde yine alınıyorsunuz; alınmayın." dedi.

MEMURLAR ZAM ALACAK AMA...

Kamu personellerinin ikinci 6 ayda alacağı maaş zammına değinen Yokuş, "Bakın, efendim, şimdi, memurlar zam alacaklar temmuz ayında. Eğer enflasyon rakamı, ocak-haziran dönemi için, yüzde 4’ün üstünde gerçekleşirse enflasyon farkı alacaklar. Alacaklar ama vergi dilimleri yüzde 15’ten yüzde 20’e çıkacak. En düşük memur maaşı 3.974 lira. En düşük memur, 6’ncı aydan itibaren yüzde 20 vergi dilimine girecek. " dedi.

ASGARİ ÜCRETLİLER

Asgari ücretlinin vergi dilimi ile ilgili açıklamada bulunan Yokuş, "Yine asgari ücretli, 2.324 lirasını alan asgari ücretli de 8’inci, 9’uncu ve 10’uncu aylardan itibaren vergi dilimine girecek. Yani niye bunları düzeltmek için bir gayretiniz, bir çabanız olmuyor; vallahi size şaşıyorum. Şaşmıyorum, iyi ki bunları yapıyorsunuz, milletimiz her şeyi görüyor." dedi.

KIDEM TAZMİNATI

"İşçilerin kıdem tazminatıyla ilgili bir şey de söyleyeyim ve bitireyim. TÜRK-İŞ Başkanı diyor ki: “Ölürüm de kıdemimizi vermem.” Evet, Başkan, ölmene gerek yok; bu millet o kıdemi verdirmez, biz verdirmeyiz, bu Meclis verdirmez diyor, saygılar sunuyorum"

KAMUBULTENİ.COM