Ayhan Erel: Mezun Gençlere İş Bulamazsanız, İstihdam Edemezseniz Üniversitenin Ne Anlamı Var?

İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel, TBMM'de Milli Eğitim Bakanlığı'nın bütçesinin görüşüldüğü komisyonda önemli değerlendirmelerde bulundu. KPSS ve öğretmen atamalarının yanı sıra üniversite mezunu gençlerin işsizlik sorununa da değinen Ayhan Erel, gençlere iş bulunamadıktan sonra istihdam alanları oluşturulamadıktan sonra üniversite okumanın bir anlamı kalmadığını söyledi.

Ayhan Erel: Mezun Gençlere İş Bulamazsanız, İstihdam Edemezseniz Üniversitenin Ne Anlamı Var?

Ayhan Erel: Mezun Gençlere İş Bulamazsanız, İstihdam Edemezseniz Üniversitenin Ne Anlamı Var?

İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel, TBMM'de Milli Eğitim Bakanlığı'nın bütçesinin görüşüldüğü komisyonda önemli değerlendirmelerde bulundu. KPSS ve öğretmen atamalarının yanı sıra üniversite mezunu gençlerin işsizlik sorununa da değinen Ayhan Erel, gençlere iş bulunamadıktan sonra istihdam alanları oluşturulamadıktan sonra üniversite okumanın bir anlamı kalmadığını söyledi. Plan ve Bütçe Komisyonu'nda MEB ve YÖK'ün bütçe görüşmeleri devam ederken İYİ Parti adına söz alan Ayhan Erel şunları söyledi: 

Bir kere, Türkiye’de tarım planlaması yapılmadığı gibi bir öğretmen planlaması niye yapılmıyor? Yani rakamlar ortada; ortaokul, ilköğretim, lise çağındaki öğrenciler, derslikler belli, müfredattaki ders saati belli. Bunlar dikkate alınarak Türkiye'nin bir on yıllık, on beş yıllık kısa vadeli, uzun vadeli öğretmen planlaması niye yapılmıyor? Yani ben tarih öğretmenliği yaptım, daha sonra hukuku bitirdim. Ben dört sene Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesinin Tarih Bölümünde öğretmen olma hayaliyle okuyorum, dört sene bunun üzerine hayat hikâyeleri, türküler yakıyorum ama okulu başarıyla bitiriyorum, Millî Eğitim Bakanlığı diyor ki: “Hayır, sen öğretmen olamazsın.” O zaman beni niye okutuyorsunuz? Dört senemi niye çalıyorsunuz? Benim hayallerimi, düşlerimi niye öldürüyorsunuz? O zaman almayın, deyin ki: “Kardeşim, benim öğretmene ihtiyacım yok, eğitim fakültelerine öğrenci almıyorum.” 700 bin atanamayan öğretmenin binbir türlü çilesi var, derdi var. Sabahleyin anasının, babasının yüzünü görmemek için yedide onlar kalkmadan evden çıkıyor, gece saatlerinde eve geliyor. Artık harçlık isteyecek durumu da yok. Almayın eğitim fakültelerine öğrenci artık. Hiç olmazsa gelecek neslin hayallerini öldürmeyin, düşlerini öldürmeyin Sayın Bakanım, yazık günah bu gençlere. Yani 250 bin vatan evladı Çanakkale’de Türkiye Cumhuriyeti’nin ön sözünü yazmak için kendisini heba etti, feda etti, şimdi günümüzde 700 bin, 1,5 milyon, 2 milyon genç yok yere heba oluyor, almayın üniversitelere.

ÜNİVERSİTE AÇMAK MARİFET DEĞİL. MEZUNLARA İŞ BULAMAZSANIZ, ÜNİVERSİTENİN NE ANLAMI VAR?

Yani her ile üniversite açmak marifet değil ki. Buradan mezun olan öğrencilere iş bulamazsanız, onları istihdam edemezseniz üniversitenin ne anlamı var, yazık günah değil mi? Bakın, el sanatları öğretmenliğine geçen sene 1 öğretmen almışsınız ama hâlâ orada öğretim gören öğrencilerimiz var. Ne yapacaksınız bunları, yazık günah değil mi? Bir planlama yapalım ve almayalım, kapatalım. YÖK Başkanı nereye gitti? Yapsın bir planlama, almasın eğitim fakültelerine öğrenci. Yazık günah değil mi? Yani şimdi, bir de atanamayan öğretmenler “tweet” attılar geçen, 1 milyona yaklaştı. Kaç öğretmen alacaksınız? Bu bin de olabilir, 10 bin de olabilir, 60 bin de olabilir, 100 bin de olabilir. Bunlar, gençler ümitlerini bu rakama bağladılar, kendilerine göre bir sıralama yapmışlar, o sıralamaya göre bekliyorlar. Bir açıklama yapın Sayın Bakanım, deyin ki: “10 bin kişi alıyorum, 20 bin kişi alıyorum, 30 bin kişi alıyorum.” Onlar da geleceklerini buna göre tayin etsinler. Evlenecek evlenemiyor, başka bir işe bakacak bakamıyor. İç güveyi olarak Fransa’ya gidecek seçim bölgemden, ya bir ümit “Öğretmen olarak atanabilir miyim?” diye gitmiyor. Şu rakamı Allah aşkına bir açıklayın artık, açıklayın da onlar da önlerine baksınlar. 

KPSS KONUSUNDA KAFALAR KARIŞIK

Diğer bir problem, Cumhurbaşkanlığımızın 15/8/2018 tarihli kararnamesiyle “Öğretmenlerin KPSS’den aldıkları puan iki yıl geçerli olacak.” deniliyor. Şimdi, 2018’deki KPSS puanı ile 2019 KPSS puanının hesaplanmasında farklılıklar oluşmuş. Şimdi, 2018’de puan alanlar ile 2019’da puan alanların kafasında binbir türlü çelişki dans ediyor. Neye göre öğretmen alacaksınız? Yani 2018 puanlarına göre mi, 2019’un puanlarına göre mi? Nasıl yapacaksınız? Bunların açıklayın, çocukların kafası artık karmakarışık, saçlarına ak düşmüş, geceleri uyuyamıyorlar. Siz bir öğretmensiniz, bunları çok iyi anlayan bir insansınız Sayın Bakanım. Siz öğretmenleri anlamazsanız hiç kimse anlamaz.

ÖĞRETMEN ATAMA RAKAMLARINI AÇIKLAYINIZ

Biz yıllardan sonra öğretmen kökenli bir Bakan olmasına çok sevindik. İşinizin zor olduğunu biliyorum yani 1 milyona yakın öğretmenin problemlerini sırtınızda taşıdığınızı biliyorum. Son zamanlarda saçlarınızda yıldızların çoğaldığını da görüyorum. Allah yardımcınız olsun ama söylediğim rakamları lütfen açıklayın ama 10 kişi, ama bin kişi ama 50 bin kişi; çocukların kafalarındaki bu çelişki gitsin. Bir de 2018-2019 KPSS puanlarını neye göre halledeceksiniz? Bu çelişkileri ortadan kaldırın diyorum. Sürçülisan ettiysem bağışlayınız