Bayram Namazı Evde Kılınır mı? Duha Namazı Nasıl Kılınır? Diyanet Açıkladı

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bir son dakika açıklaması yapıldı. Daha önce yapılan açıklamada bayram namazının koronavirüs nedeniyle kılınamayacağı bildirilmişti. Yapılan yeni açıklamada ise namazın evde kılınıp kılınmayacağı , evde nasıl namaz kılınacağı ve duha namazının nasıl kılınacağı meselelerine değinildi.

Bayram Namazı Evde Kılınır mı? Duha Namazı Nasıl Kılınır? Diyanet Açıkladı

Bayram namazı açıklaması geldi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanvekili Zeki Sayar bir son dakika açıklamasında bulundu ve Bayram Namazı yerine Duha namazını önerdi.

Sayar yaptığı açıklamada, "Yani Hanefi mezhebinde bayram namazı vaciptir, mutlaka cemaatle camide kılınması gerekir. Bu mezhebe göre insanların evlerinde tek başına veya bir araya gelerek cemaatle bayram namazı kılmaları uygun değildir. Dolayısıyla Müslüman kardeşlerimize tavsiyemiz bayram günü erkenden kalkmalarıdır. Sabah namazından sonra Kur'an-ı Kerim okuyarak, tekbir, tehlil getirerek, zikir fikir yaparak beklerler. Sonra bizim kerahat vakti dediğimiz yani bayram namazının kılınma vakti girince evlerinde 2 rekat veya 4 rekat Allah rızası için 'duha namazı' kılarlar. 'Kuşluk duha namazı' zaten her zaman kılınan bir namazdır, yani nafile namazlardan birisidir. Onu kılabilirler, dua ederler, bunu tavsiye ediyoruz. Böylece bayramı ihya etmiş olurlar" dedi.

Sayar, Şafi mezhebinde de asıl olan yine bayram namazının cemaatle camide kılınması olduğunu söyleyen Sayar,  farklı bir görüş olarak bu mezhebin içtihadının bayram namazını kaçıran insanların evlerinde tek başına veya cemaat olarak da bayram namazını kılabileceği yönünde olduğunu söyledi.

Sayar, "İsteyen kardeşlerimiz, özellikle Şafi mezhebine mensup olan kardeşlerimiz bu görüşle de amel edebilirler" ifadelerini kullandı.

DUHA NAMAZI NEDİR? NASIL KILINIR?

Duha Namazının videolu anlatımı şu şekilde: