MHP'den 'Mahkum Affı' Çağırısı: Af Teklifimiz Adalet Komisyonunda Bekletiliyor

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, TBMM Genel Kurulu'nda MHP'nin seçim vaatleri arasında yer alan af teklifine ilişkin açıklamalarda bulundu.

MHP'den 'Mahkum Affı' Çağırısı: Af Teklifimiz Adalet Komisyonunda Bekletiliyor

Af teklifinin TBMM Başkanlığı'na sunulduğunu fakat Adalet Komisyonunda bekletildiğini, teklifin bir an önce TBMM Genel Kuruluna gelerek görüşülmeye başlanması gerektiğini söyledi. Kanun teklifinin af teklifi olarak adlandırıldığını fakat şartlı ceza indirimi olduğunu söyleyen Yıldız'ın konuşması şu şekilde:

GÖSTERMELİK HASSASİYETLERE TANIK OLDUK

Kanun teklifimizi "kısmi af" diye yorumlayanlar oldu. Hatta aylarca toplumda tartışıldı, "Af ne götürür, ne getirir." diye yerli yersiz yorumlar yapıldı, bazı dramatik olaylar kasıtlı olarak öne çıkarıldı, göstermelik hassasiyetlere tanık olundu. Şartlı ceza indirimimize karşı çıkanların -takip ettiğimiz, izlediğimiz kadarıyla- kanun teklifimizi ve gerekçesini okumadığını gördük. Kuru kuruya, sadece Milliyetçi Hareket Partisinin teklifi olduğu için karşı çıkıldı. Oysa 24 Eylül 2018 tarihinde Meclis Başkanına sunduğumuz kanun teklifinin amacını burada yüce Mecliste bir kere daha tekrar etmek istiyorum: 19 Mayıs 2018 tarihi dâhil olmak üzere bu tarihten önce işlenen -kanunda ayrı tutulanlar hariç olmak üzere- eski ve yeni ceza kanunumuzda ve özel ceza kanunlarımızdaki suçlarla ilgili olarak, suçlunun tabi olduğu infaz rejimine göre çekilmesi gereken toplam cezadan şartlı indirim yapılır, bu şartlı indirim bir keredir, beş yıldır.

SADECE UYUŞTURUCU KULLANANLARLA İLGİLİ BİR KANUN TEKLİFİ GİBİ TAKDİM EDİLİYOR

Eğer sanık, hükümlü tahliye tarihine kadar yeni bir kasıtlı suç işler, bu suç da kesinleşirse yapılan indirim geri alınır, infaza devam olunur. Bu çok açık, net bir ceza indirimidir. Ancak maalesef, basınımızın bazı yazarları, bazı televizyon yorumcuları, bazı siyasilerimiz bu meseleyi çarpıtmış, işi ucuzlatmış ve 640 suç içerisinden sadece uyuşturucu kullananlarla ilgili bir kanun teklifi gibi takdim edilmiştir. Oysa biz kanun teklifimizin istisnalarını tek tek söyledik, dedik ki: Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene karşı suçlar, millî savunmaya karşı işlenen suçlar, soykırım, insanlığa karşı suçlar, hayata karşı suçlar, işkence, eziyet suçları, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar, Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki suçlar ve Atatürk aleyhine işlenen suçlar kanunun istisnası dedik, geri kalan suçlarda elbette bir indirim yapılırdı. Türk Ceza Kanunu'nun 182'nci maddesi de, efendim, 83'üncü madde de 84'üncü maddede de hepsi elbette buna girecektir.

DÜZENLEMEYE İHTİYAÇ VAR

Biz burada bir suç düzenlemesi yapmadık ama huzurumuzda Cumhuriyet Halk Partisinin sayın milletvekilleri var, kendilerine televizyonlarında sorulduğunda cevapları maalesef şu oldu: "Efendim, bu kanun teklifi konusunda dur bakalım Adalet ve Kalkınma Partisi ne yapıyor, biz ona göre bir cevap vereceğiz." dediler., hukuk devletinin gerçekleşmesinde ve yerleşmesinde elbette nitelikli hukukçuların büyük önemi vardır, palavracıların yapacağı hiçbir şey yoktur. Kötü kanunlar bile iyi ve nitelikli hukukçuların ve uygulamacıların elinde haklı ve adil çözümler üretebilir. Hukuk fakültesindeki aşırı artış, hâkimlik ve savcılık sınavındaki mülakat ve mesleğe kabulde özen gösterilmemesi, eğitim durumları ve liyakate önem gösterilmemesi seviyenin düşmesine sebep olmuştur. Buna da sık sık tanık oluyoruz. Bunun yanı sıra, hızlı ve adil bir yargılamayla hâkim ve savcıların sorumsuz olmamaları gerekir. Bu sorumsuzluğu da ortadan kaldıracak, keyfîliği ortadan kaldıracak düzenlemeye ihtiyaç vardır.