İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın İhracatçıların Sorunlarını Meclise Taşıdı

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Koray Aydın, Ticaret Bakanlığı tarafından un ihracatının sınırlandırılmasına ilişkin düzenlemeden mağdur olan un sanayici ve ihracatçılarının sorunlarını Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıdı.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın İhracatçıların Sorunlarını Meclise Taşıdı

Koray Aydın Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın cevaplandırması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği yazılı soru önergesinde düzenlemeden olumsuz etkilenen un üreticileri, ihracatçıları ve nakliyecilerinin mağduriyetinin giderilmesi için neler yapıldığına dair Arzbet bir dizi soru yöneltti.
HABUR’DA BEKLEYEN UN YÜKLÜ ARAÇ SAYISI 1000’İ AŞTI
Soru önergesinde Ticaret Bakanlığı’nca yapılan düzenleme ile ihraç edilecek unun hammaddesinin ithal edilme şartına bağlanmasının un sanayicilerini, ihracatçıları ve nakliyecileri zor durumda bıraktığını hatırlatarak, düzenleme tarihinden önce Gümrük Beyannamesi hazırlayıp ihraç edilmek üzere sadece Habur Sınır Kapısı’nda bekleyen un yüklü araç sayısının 1000’i aştığını hatırlattı. 
Diğer gümrük kapılarında da benzer durumların yaşandığına dikkati çeken İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Koray Aydın, düzenlemenin olumsuz etkilediği kesimlerin mağduriyetinin giderilmesinin temin etmek bakımından, bir defaya mahsus olmak üzere Gümrük Beyannamesi hazırlanan ve araçlarda bekletilen unların ihracına izin verilmesi için bir düzenleme yapılıp yapılmayacağını sordu.
MAĞDURİYETLERİN GİDERİLMESİ İÇİN NE GİBİ TEDBİRLER ALINMIŞTIR?
Soru önergesinde, ihraç edilemeyen unlardan dolayı oluşan mağduriyetlerin giderilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı, Toprak Mahsulleri Ofisi ve ilgili diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılıp yapılmayacağını da soran Koray Aydın, “toplam ihracat içindeki payı düşük olsa da; üreticiden, sanayiciye, ihracatçıya ve nakliyeciye kadar bir dizi sektörü olumsuz etkileyen bu düzenlemenin yol açtığı zararların karşılanması için ne gibi tedbirler alınmıştır?” dedi. 
Aydın, önergesinde Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a son olarak şu soruyu yöneltti: “Bahse konu kararname iç piyasada fiyat istikrarının sağlanması ve tüketicilerin mağdur olmaması için getirildiyse, kararname yürürlükten kalktıktan sonra ne gibi tedbirler alınacaktır?”

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Koray Aydın’ın önergesinin tamamı şöyle:
Bakanlığınızca çıkarılan kararname ile ihraç edilecek unun hammaddesinin ithal edilme şartına bağlanması; un sanayicilerimizi, ihracatçılarımızı ve nakliyecilerimizi zor durumda bıraktığı, kararname tarihinden önce Gümrük Beyannamesi hazırlayıp ihraç edilmek üzere sadece Habur Sınır Kapısı’nda bekleyen un yüklü araç sayısının 1000’i aştığı, diğer gümrük kapıları ve limanlarda da durumun aynı olduğu basına yansımıştır.
    Bu çerçevede;
Un sanayicilerinin, ihracatçıların, nakliyecilerin ve bu sektörlerin etkilediği kesimlerin mağduriyetinin giderilmesini temin etmek bakımından, bir defaya mahsus olmak üzere Gümrük Beyannamesi hazırlanan ve araçlarda bekletilen unların ihracına izin verilmesi için acil bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?
Kararname kapsamında ihraç edilemeyen unlardan dolayı oluşan mağduriyetlerin giderilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı, Toprak Mahsulleri Ofisi ve ilgili diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmayı düşünüyor musunuz?
Toplam ihracat içindeki payı düşük olsa da; üreticiden, sanayiciye, ihracatçıya ve nakliyeciye kadar bir dizi sektörü olumsuz etkileyen bu düzenlemenin yol açtığı zararların karşılanması için ne gibi tedbirler alınmıştır?
Bahse konu kararname iç piyasada fiyat istikrarının sağlanması ve tüketicilerin mağdur olmaması için getirildiyse, kararname yürürlükten kalktıktan sonra ne gibi tedbirler alınacaktır?
 

KAMUBULTENİ.COM - ANKARA