Flaş: Yeni Askerlik Kanunu TBMM Başkanlığına Geldi-Peki Şimdi Ne Olacak?

Son dakika haberi: Yeni askerlik sistemi ile ilgili son dakika gelişmesi yaşandı. Edinilen son dakika bilgilerine göre kanun teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu.

Flaş: Yeni Askerlik Kanunu TBMM Başkanlığına Geldi-Peki Şimdi Ne Olacak?

Son dakika haberi: Askerlik kanunu TBMM Başkanlığı 'nda.

Edinilen son dakika bilgilerine göre yeni askerlik sistemine dair kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı 'na sunuldu. 

ŞİMDİ NE OLACAK?

Teklif TBMM Başkanlığı 'nda kabul edilecek ve komisyona gönderilecek. Komisyonda görüşmeleri tamamlandıktan sonra kanun teklifi Genel Kurula gelecek. Genel kurulda da görüşmelerin tamamlanması sonrası kanun Resmi Gazete 'de yayımlanıp yürürlüğe girecek. 

Yeni askerlik bekleyen diğer adaylarla bilgi alış verişi için TIKLA

Yeni sistemi Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar şu şekilde açıkladı.

Gençlerimiz, bedelli isteyenler dahil, bir ay temel askerlik eğitimi yapacak. Bir aylık eğitimin ardından bedelli askerlik yapanlar ayrılacak ve faaliyetleri tamamlanacak. Kıtalara gidenler ise beş ay daha görev yapacaklar. Temel askerlik eğitimi ile altı ay bittikten sonra ihtiyaç ve isteğin yanı sıra kadroya göre buradakilere 'İkinci bir altı ay er olarak maaşlı görev yapmak istiyor musun' diyeceğiz. 'Evet' demesi için bazı imkan ve fırsatlar da vereceğiz. Bu dönemdeki aylık harçlık 2 bin lira civarında bir para olacak. Mehmetçik 6 ay daha burada görevini yapacak. Altı aylık askerliği er olarak yaptıktan sonra 6 ay daha maaşlı askerlik yapanlara bu sürenin sonunda yeniden 'Kalmak ister misiniz' diye soruyoruz. Eğer ihtiyaç, istek, performans değerlendirmesine göre söz konusu Mehmetçik yeterli performansı, yeterli kriterleri sağlayabiliyorsa sözleşmeli erbaş ve er veya uzman erbaş olarak Türk Silahlı Kuvvetlerine katılacak ve sözleşme yapılacak. Bu sözleşmesinin sonunda maaş, OYAK, lojman, sağlık ve sosyal güvence ile ilgili bir takım haklardan yararlanabilecek. Bu gençler okul, bedeni performans, sicil gibi gerekli kriterleri sağlarsa belli bir kontenjan dahilinde bir sınavı müteakip astsubay olabilecekler. Astsubaylıktan belli bir süre geçtikten sonra belirlenen kriterleri sağlayanlar da subay olabilecek. Er olarak başlayacak, subay olacak belki de general olacak.