En Son Yerel Seçim Anketinin Sonucu Açıklandı: İşte Ankara ve İstanbul'da Son Durum

Son dakika haberi: Yerel seçimler yaklaşırken anketler yapılmaya devam ediliyor. İşte yapılan son 3 anketin sonuçları ve İstanbul ile Ankara 'da başkanlık yarışı.

En Son Yerel Seçim Anketinin Sonucu Açıklandı: İşte Ankara ve İstanbul'da Son Durum

Son dakika seçim anketi açıklaması.

Reuters, son dakika olarak aktardığı bilgiye göre, AK Parti 'li yetkililerin anket yaptırdığı ve  genel merkezin yaptığı bu anketlerde Türkiye genelinde partinin oy oranının yüzde 36.8 ile 38 aralığında olduğunu, bunun yanı sıra ise MHP 'nin oy oranının yüzde 10.5 ile 11 aralığında olduğunu belirtiyorlar.

Söz konusu haberde, yetkililere göre bu ayın başında beş olan Yıldırım ile İmamoğlu arasındaki farkın 1.5 seviyesine kadar inmesi ve Ankara 'da Mehmet Özhaseki ile Mansur Yavaş arasındaki üç puanlık farkın kapanmamasında ekonomideki gelişmelerin etkili olduğu bildiriliyor.

ERDOĞAN SAHAYA İNİNCE..

Reuters'ın AK Parti'ye yakın kaynaklara dayandırarak aktardığı  haberinde, Türkiye genelinde AK Parti'nin oy oranında Cumhurbaşkanı Erdoğan 'ın başlattığı kampanyanın olumlu etkilerinin kendini göstermeye başladığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

"Ancak İstanbul'da İmamoğlu, Yıldırım ile arasındaki farkı 1.5 puana kadar indirdi. Farkın buraya gelmesi dikkat çekici. Ankara'da ise Yavaş aradaki farkı 2.5-3 puan aralığında tutuyor. Türkiye genelinde bir miktar yükseliş varken iki şehirde ekonomideki gelişmelerin etkisi oldu."

BÜYÜKŞEHİRLERDE SON DURUM NE?

AK Parti 'ye yakın kaynağın verdiği bilgiye göre, büyükşehirlere yönelik halen endişe duyan partililer olduğu belirtildi ve şu ifadelere yer verildi:

"İstanbul'daki gelişme biraz sürpriz oldu, çünkü Yıldırım oyları hızla yükseltir diyorduk ama İmamoğlu'nun daha çok destek bulduğu görülüyor. Ankara'da parti tarafından yaptırılan anketlerin neredeyse tamamında Yavaş önde. Bu iki şehre bakanlar ve Erdoğan daha fazla ağırlık vererek, şu anki görünümü değiştirmeye çalışacak."

ANTALYA VE BURSA

Aynı kaynak, İstanbul ve Ankara için geçerli olan "endişe verici" durumun Antalya ve Bursa gibi bazı iller için de söz konusu olduğunu vurguladı.

EKONOMİDE BAZI ADIMLAR ATILMALI

AK Parti'li bir yetkili, "Ekonomide bazı adımlar atılmalı, bu güven ve refah algısı yeniden seçmene verilmeli ama kur dışında çok sağlam değil göstergeler. En zayıf tarafımız bu. Şu an anketlerde çıkan durum ağırlıklı olarak bu tablonun sonucu" dedi.

CHP: İTTİFAKLA BAZI ŞEHİRLER AK PARTİ'DEN ALINACAK

CHP'li bir yetkili de ittifak olarak bazı büyükşehirleri AK Parti'nin elinden alma ihtimallerinin çok güçlü olduğunu belirterek, "Anketler ve sahada bunun izlerini görüyoruz. Büyük ihtimalle Ankara'da ipi göğüsleriz, İstanbul'da da kazanmayı ciddi şekilde bekliyoruz" dedi.

KONSESUS ANKET SONUCU

Konsensus Genel Müdürü Murat Sarı ise hem İstanbul hem de Ankara'da adaylar arasında "bıçak sırtı" bir yarış yaşandığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

"İstanbul'da çok nefes nefese bir yarış var... Her iki tarafa da gidebilecekmiş gibi, hem CHP hem AK Parti'ye gidebilecek şekilde bir sonuç çıkıyor"

Sarı açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

"İstanbul'da belediye hizmetlerinden bir memnuniyetsizlik var... İmamoğlu tanındıkça beğeni oranı yükseliyor… Kimsenin ummadığı kadar yüksek... Hizmet memnuniyeti dışında, bir de yeni yüzler, yeni isimler istiyor vatandaş."

"Ankara'da da İstanbul'daki gibi bir yarış olduğunu düşünüyorum; iki aday da çok kuvvetli. Dolayısıyla bu aşamadan sonra projeler, partilerin genel durumu, meclis üyelikleri, ilçe belediye başkanlıkları özellikle büyükşehirlerde devreye girecek" diyen Sarı, iktidar partisinin oy oranlarında özellikle ekonomik gelişmelerin etkisine şu sözlerle dikkat çekti:

"Her dört seçmenden üçü geçim sıkıntısı çektiğini belirtiyor; kendi düzeyinde tabii.. Seçmen davranışını direkt olarak etkileyen faktörlerden bir tanesi ülke ekonomisi… Tüm hesaplamalara baktığınızda Ak Parti'nin en azından altı ile sekiz puan önde olması gerekirdi ama bıçak sırtı duruma gelmiş durumda ki, bugünkü durumun çok büyük etkisi var burada."

MAK

MAK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat ise İstanbul ve Ankara'da AK Parti adaylarının kazanma ihtimalini daha yüksek görüyüro.

İstanbul'da 12 puan önde başlayan Yıldırım'ın İmamoğlu ile arasındaki farkın 6-7 puana kadar düştüğüne dikkat çeken Kulat, çalışmalara yeni başlayan Yıldırım'ın arayı tekrar açabileceğini belirterken, İmamoğlu'nun ise toplumsal bir karşılık bulmaya başladığının altını çizdi.

"İstanbul'da Mustafa Sarıgül ve DSP faktörü etkin; DSP'nin toplamda 1.5-2 puanlık bir etkisi olabilir. Bu da CHP'nin aleyhine bir durum oluşturur" diyen Kulat, bunların da etkisiyle Yıldırım'ın seçimi kazanabileceğini belirtti.

Ankara'da Mansur Yavaş'ın altı-yedi puan önde başladığını, halen üç-dört puan önde olduğunu belirten Kulat, "Ama önümüzdeki günlerde bu açık kapanabilir, çünkü iktidar tüm imkanlarını sahaya sürecek, öyle görünüyor" dedi.

Ancak Kulat, AK Parti ile ortak olan MHP'nin oylarının bir kısmının halen Yavaş'ın yanında durduğuna vurgu yaptı.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA