Büro İş Genel Başkanı Hamzaçebi'den ÜFE Uyarısı

Büro İş Genel Başkanı Hamzaçebi , yarın açıklanacak ÜFE öncesinde değerlendirmelerde bulundu.

Büro İş Genel Başkanı Hamzaçebi'den ÜFE Uyarısı

BÜRO İŞ GENEL BAŞKANININ YAZILI AÇIKLAMASINDA ŞU İFADELER YER ALDI:

Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE); ülke içinde üretilen mal ve hizmetlerin üretici fiyat hareketlerinde belirli zaman periyotlarında yaşanan değişimleri ifade eder. TÜİK tarafından hesaplanıp ve yayımlanan ÜFE endeksi, üretim maliyetlerindeki değişimi ölçer. ÜFE artınca otomatik olarak TÜFE de artar, Yeniden Değerleme Oranı da artar.

ÜFE; Türk vergi  sistemi içerisinde pek çok vergisel rakam, tarife, zam, ceza, istisna tutarı ve benzerinin belirlenmesini de Yeniden Değerleme Oranı üzerinden etkilemektedir. 

Yeniden Değerleme Oranı ÜFE’ye göre hesaplanmaktadır. Yeniden değerleme yapılacak olan yılın Ekim ayında (bu ay dahil), bir önceki yılın aynı döneminde göre meydana gelen ÜFE fiyatlarındaki ortalama artış oranı olarak hesaplanır. Mevcut ekonomik verilere göre 2021 yılı için Yeniden Değerleme Oranı  % 35’in üzerinde çıkacak. 

Bir önceki yıl % 9,11 belirlenen oran ile kıyaslama yapıldığında 2022 yılı Ocak ayında maktu harçlar, damga vergisi, trafik para cezaları, diğer bazı cezalar, pasaport ve diğer değerli kağıt bedelleri, emlak vergisi tutarı gibi pek çok vergisel unsur % 385 oranında artmış olacak.

Pasaport ve sürücü belgesi alacaklar, kimlik çıkaracaklar, yeni zamlardan etkilenmemek içi yılbaşını beklemeden şimdiden işlemlerini yapmalılar.