Askerlere İşsizlik Maaşı ve Sigorta Teklifi TBMM'de

Cumhuriyet Halk partisi'nin sigortalı askerlik için hazırladığı kanun teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu.

Askerlere İşsizlik Maaşı ve Sigorta Teklifi TBMM'de

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatı üzerine hazırlanan teklif, erbaş ve erlerin askerlik süresi boyunca sigorta primlerinin tamamının devlet tarafından ödenmesini kapsıyor.

Er ve Erbaş harçlıkları kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifine göre, askerliğini yapan er ve erbaşlar, askerlik hizmetine girdikleri günden itibaren kanuna göre askerlik görevini yerine getirdikleri süre boyunca sigortalı olacaklar. Sigortalı askerlerin sigorta primleri, prime esas günlük kazanç alt sınırının 30 katı üzerinden MSB ve İçişleri Bakanlığı'nca ödenecek. Teklifler, askerlik hizmetinden sonra işsiz kalan er ve erbaşlara 6 ay boyunca işsizlik maaşı bağlanması da öngörülüyor.

Askerlik hizmetini tamamlayanlardan İŞKUR'a şahsen başvuru yaparak yeni bir işe hazır olduklarını belirten işsizlere, İşsizlik sigortası kanununda yer alan işsizlik ödeneği için çalışma ve prim ödeme sürelerine ilişkin şartlar aranmaksıuzın, 6 ay boyunca esas günlük kazanç alt sınırının 30 katının yüzde 40'u tutarında işsizlik verilebilecek. Teklife göre, her sene ödenen işsizlik miktarı, MSB ve İçişleri Bakanlığı'nca yapılan bildirimden sonra kuruma aktarılacak.