Anayasa'nın İlk 4 Maddesi Nedir? İşte Dört Madde

Anayasa'nın ilk 4 maddesi hakkında gelen son açıklamalar gündemi meşgul ederken vatandaşlar, ilk 4 maddenin ne olduğunu araştırmaya başladı. İşte Anayasanın ilk 4 maddesi.

Anayasa'nın İlk 4 Maddesi Nedir? İşte Dört Madde

Anayasa'nın ilk 4 maddesi nedir?

Yeni Anayasa tartışmalarının başlaması ile birlikte ilk 4 madde hakkında açıklamalar geldi. Özellikle Ali Babacan'ın önceki gün Anayasa'nın ilk 4 maddesi ile ilgili yaptığı açıklama çok konuşuldu. DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan, ülkede "uygun iklim" olduğunda Anayasa'nın ilk dört maddesi üzerinde de konuşulabileceğini savundu. Babacan'ın değişiklik sinyali olarak algılanan çıkışı siyasilerin ve sosyal medya kullanıcılarının tepkisini çekti. Bu açıklamaya siyasi isimlerden de çokça tepki geldi.

ANAYASA'NIN İLK 4 MADDESİ NEDİR?

I. Devletin şekli Madde

1 – Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

II. Cumhuriyetin nitelikleri

Madde 2 – Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

III. Devletin bütünlüğü, Resmî dili, bayrağı, milli marşı ve başkenti

Madde 3 – Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.

Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.

Milli marşı "İstiklal Marşı"dır.

Başkenti Ankara'dır

IV. Değiştirilemeyecek hükümler

Madde 4 – Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez