6'lı Masa Cumhurbaşkanı Adayı Belirleme Stratejileri 

Muhalefet kanadında cumhurbaşkanı adayının kim olacağı sorusu kadar bu adayın hangi yöntem ile belirleneceği de merak edilmeye başlandı.

6'lı Masa Cumhurbaşkanı Adayı Belirleme Stratejileri 

Bir görüşe göre geçiş süreci çalışması sonlandıktan sonra 6’lı masanın bir toplantı gündemi yalnızca adaylık olacak. Liderler, gerçekleştirilecek bu kritik toplantıda aday tavsiyesi yapacak veya liderler arasında adaylık beyanında bulunulacak. O toplantıda ise karar verilmeyecek. 


Liderler, ortaya atılan ismi veya isimleri parti kurullarına götürmek suretiyle ele alacak ve yeniden masaya gelerek bir karara varacak. Fakat adayın böyle belirlenmesi görüşüne de itiraz var. 

Adayı belirleme süreci başladıktan hemen sonra bunun parti kurullarına götürülüp ele alındığı zaman diliminin kimi spekülatif tartışmalara sebep olup süreci zehirleyebileceğine dikkat çeken ikinci görüşü ise adaylar belirleme sürecinde en doğrusu liderlerin parti kurullarından tam yetki almak suretiyle o toplantıya katılım sağlanması olacak. Bu görüşü savunan kişilere ya da gruplara göre kararın verileceği toplantı öncesinde siyasi parti liderleri ya da kurmayları düzeyinde bir temas trafiği olabilir ve korunaklı biçimde gerçekleşen bu trafiğin sonrasında kamuoyuna duyurulan tarihte adı görüşülüp açıklanır.