4 Bin 323 Kişi İşçi Alınacak! Yerli Otomobil Üretim Tesisinin Yeri Açıklandı

Cumhurbaşkanlığı Kararı'na göre yerli otomobil üretim tesisinin yeri netleşti. Yerli otomobile dair detaylar Resmi Gazete'de yayımlanarak belli oldu. Buna göre yerli otomobil için tesis Bursa'da kurulacak. Üretim tesisinde 4 bin 323 kişinin istihdamı söz konusu olacak.

4 Bin 323 Kişi İşçi Alınacak! Yerli Otomobil Üretim Tesisinin Yeri Açıklandı

Bu kişilerden 300 'ü nitelikli personel olacak. Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile yerli elektrikli otomobil üretimine dair detaylar da netleşti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan karara göre, yerli elektrikli otomobil üretim tesisi Bursa'da kurulacak ve proje bazlı devlet yardımı alacak.  Türkiye Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarfından komple yatırım olarak inşa edilecek tesisin öngörülen sabit yatırım tutarı 22 milyar olarak belirlenirken, yatırımın süresi ise başlangıç tarihi olan 30 Ekim 2019 tarihinden itibaren 13 sene olarak belirlenmiş durumda.

Öngörülen sürede yatırımın gerçekleştirilmemesi halinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından bu sürenin yarısına kadar ek süre tanınabilecek. Yerli otomobil üretim tesisinde 4 bin 323 kişi işe alınacak, bu kişilerin 300'ü nitelikli personellerden olacak. Elektrikli otomobilin üretiminin 5 modelde yılda 175 bin olarak gerçekleşeceği, proje bazlı devlet desteğinin yatırım için Gümrük Vergisi muafiyeti, KDV istisnası, yüzde 100 vergi indirimi, azami tutar sınırı olmaksızın 10 sene boyunca sigorta primi işveren hissesi desteği, gelir vergisi stopajı desteği, 360 milyon liralık nitelikli personel desteği, faiz ve kar payı desteği ile yatırım yeri tahsisi ve alım garantisi sağlanacağı öğrenildi.

Nitelikli personel desteği için asgari ücretin aylık brüt tutarının 20 katı belirlenirken, bu desteğin 5 sene boyunca sürebileceği vurgulandı.