2020 yılı Asgari Ücreti için İlk Toplantıda İşçi ve İş Veren Anlaşamadı

2020 yılında geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesi için toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonunda işçi ile iş veren arasındaki fikir ayrılıkları gün yüzüne çıktı. Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay'ın geçtiğimiz gün yaptığı 2 bin 578 TL'lik yaşam maliyeti açıklamalarına atıfta bulunduğu öne sürülen iş veren temsilcisi TİSK Genel Sekreteri, işletmelere yansıyacak olumsuz gelişmelerin çalışanlara da yansıyacağını söyledi.

2020 yılı Asgari Ücreti için İlk Toplantıda İşçi ve İş Veren Anlaşamadı

Asgari Ücrette İlk Toplantıda İşçi ve İş Veren Anlaşamadı

2020 yılında geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesi için toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonunda işçi ile iş veren arasındaki fikir ayrılıkları gün yüzüne çıktı. Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay'ın geçtiğimiz gün yaptığı 2 bin 578 TL'lik yaşam maliyeti açıklamalarına atıfta bulunduğu öne sürülen iş veren temsilcisi TİSK Genel Sekreteri, "Asgari ücret geçim ücretini değil çalışanlara ödenebilecek en alt rakamı gösterir. Unutulmamalıdır ki işletmelere yansıyan olumsuz gelişmeler çalışanlara da yansıyacaktır" ifadelerini kullanırken daha sonra şunları söyledi. 

Asgari ücretin çalışanlarımıza hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Hükümetimizce son 4 yıldır iş verenlere verilen asgari ücret desteği için teşekkür ederiz. Asgari ücret geçim ücretini değil çalışanlara ödenebilecek en alt rakamı gösterir. Unutulmamalıdır ki işletmelere yansıyan olumsuz gelişmeler çalışanlara da yansıyacaktır. 1,5 milyona yakın genç işsizimiz var. Belirlenecek yeni asgari ücret İkinci Yeni Ekonomik Programda yer alan işsizlik hedefine ulaşmak için önemlidir. Asgari ücretin siyasi polemiklere konu edilmemesini temenni ediyoruz. Asgari ücret desteğinin 200 TL olarak devam etmesini, sosyal yardımların istihdamı destekleyecek şekilde yeniden değerlendirilmesini bekliyor ve talep ediyoruz

İKİNCİ TOPLANTI 10 ARALIK'TA

Asgari Ücret tespit komisyonunun ikinci toplantısı Türk İş Genel Merkezinde 10 Aralık'ta gerçekleşecek. Türk İş'in yaşam maliyeti ısrarını sürdürmesi beklenirken, hükümetin ve TİSK'in enflasyon artı önümüzdeki yılın büyüme rakamlarının göz önüne alınacağı bir teklifi gündeme getirebileceği öne sürülüyor. %15 oranında bir zam için ise işçileri memnun etmeyeceği yapılan anketlerle ortaya çıkmış durumda.

Bakan Selçuk Ne söyledi?

Bugünkü toplantı öncesi basın mensuplarının karşısına geçen Selçuk şunları kaydetmişti:

 Emeğe, alın terine üretkenliğe her anlamda sahip çıkmaktayız. Bu anlamda çalışanlarımızın hakkını hukukunu her anlamda savunuyoruz. Geçtiğimiz yıl kamuda çalışan alt işveren işçilerimizin kamuda sürekli işçi olarak istihdamını sağladık.  Asgari ücreti 2019 yılında 2020 lira olarak tespit ettik, yüzde 26 oranında ciddi bir artış sağlayarak, işçilerimizi enflasyona ezdirmeyeceğimize dair verdiğimiz sözü tutmuş olduk. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçişten sonraki ilk asgari ücret çalışması da oy birliği ile kabul edilmesi, iş birliğinin gücünü gösterdi.

 2002 yılında 184 olan asgari ücret 2019 yılında 2020 TL'ye çıkararak nominal olarak 10 kat arttırdık. Reel anlamda asgari ücreti 1.5 kat arttırmış durumdayız. Asgari ücretin işçiye sağladığı satın alma gücünde önemli ivme sağladık. 2019 yılında ülkemizde sağlanan asgari ücretin Bulgaristan, Polonya, Macaristan , Portekiz gibi bir çok AB ülkesini geride bıraktığını görmekteyiz.

Asgari ücret satın alma gücüne bakıldığında AB üye ve aday ülkeleri arasında 2002 yılı başında 15. sırada, bu yıl ülkemiz 10.sıraya yükselmiş durumda. Asgari ücretlilerin gelirinde vergi dilimi nedeniyle düşüşü de kanunla önlemiş olduk. Asgari ücret özünde sosyal koruma ücreti olmasına rağmen, prim, işsizlik ödeneği, asgari geçim indirimini de birebir etkiliyor. Yatırımları, rekabeti , bir bütün olarak ekonomiyi etkiliyor. Güncel verilere bakacak olursak, işsizlik rakamları yüzde 14 seviyesinde, 2019 sonu beklentimiz ise yüzde 12.9 , 2020 yılında ise bu seviyenin gerileyeceğini ön görmekteyiz. İstihdamı destekleyecek politikalarla işsizlik rakamlarının tek haneye geldiğine şahit oluyor olacağız. Temel meselemiz istihdamı korumak olmalı. Bu hedeflere ulaşılması, tüm sosyal tarafların güçlü işbirliği ile mümkün.  Komisyon toplantısının 2.'si Türk-İş'te, 3. toplantı TİSK'te, son toplantı Aralık ayının son haftasında Bakanlığımızda yapılacak. 1 Ocak 2020'de yürürlüğe girecek olan asgari ücreti açıklıyor olacağız