Sağlık Verileri 363 Dolara, Çalıntı Kredi Kartı Bilgileri 2 Dolara Satılıyor

Sağlık kurumları tarafından toplanan kişisel sağlık veriler, gitgide daha çok siber saldırıların hedefi haline geliyor. Öyle ki kredi kartı bilgileri ile kişisel bilgiler karabasanlarda 2 dolara dahi satılıyorken, sağlık verileri ise 363 dolara kadar satılıyor.

Sağlık Verileri 363 Dolara, Çalıntı Kredi Kartı Bilgileri 2 Dolara Satılıyor

Tıbbi kayıtların oldukça kıymetli olduğunu bunun sebebi ise siber suçluların, tıbbi şartlardan faydalanıp e-posta, sms ile telefon yöntemi iletişimlerin rahatsızlıklarını ön plana sürerek onlara hedef almak amacıyla kullanabildiklerini dile getiren Bitdefender Antivirüsü’ün Türkiye distribütörü Laykon Bilişimin operasyon direktörü Alev Akkoyunlu, bütün dünyada meydana gelen ve vatandaşları olumsuz bir şekilde etkileyen sağlık verisi ihlallerine karşı alınması gereken tedbirleri tek tek sıraladı.

Sağlık kuruluşları tarafından toplanan ya da meydana getirilen kişisel sağlık verileri, siber saldırganlar tarafından oldukça ilgi görmeye başladı. Son zamanlarda. 

Infosec Enstitüsü verilerine göre; kredi kartı bilgileri iletişimsel bilgiler, karaborsada 1 ile 2 dolardan satılıyorken sağlık verileri ise 363 dolara kadar satılabiliyor. Bunun çok önemli bir sebebi ise kişiye ait hastalıklar, ameliyat bilgileri ile diğer rahatsızlıklardan meydana gelen kişisel sağlık geçmişi değiştirilemiyorken kredi kartı bilgilerinin çok kolay bir şekilde iptal edilebiliyor olmasıdır. Tıbbi kayıtların oldukça değeri olduğunu bunun sebebi ise siber suçluların, kolay şartlardan faydalanıp e-posta, sms ile telefon yöntemiyle bireylerin rahatsızlıklarını ön plana sürerek onları hedef almak amacıyla kullanabileceklerini söyleyen Bitdefender Antivirüs’ün Türkiye Distribütör Bilişimin Operasyon Direktörü Alev Koyunlu, bütün dünyada meydana gelen ve vatandaşları olumsuz bir şekilde etkileyen sağlık verisi ihlallerine karşı arınabilecek tedbirlerden bahsetti.

Siber Saldırganlar Vatandaşların Sağlık Verileri İle Ne Yapıyor?


Vatandaşların tıbbi geçmişlerine bir şekilde ulaşan siber saldırganlar, taranan sağlık verileri ile bireylere şantaj uyguluyor ve sahte sigorta talepleri oluşturabiliyor. Çalınan sağlık verilerini tıbbi bakım almak amacıyla kendi isimlerini kullanabiliyor ya da bu verileri bir başkasına yazsa dışarı çetelere ulaşmaları açısından satabiliyor.


Bireysel Sağlık Verilerinizi Korumaya İlişkin İpuçları Neler?
 Bitdefender Antivirüs’ün Türkiye distribütör Bilişimin operasyon direktörü Alev Akkoyunlu, kişisel verilerin korunmasına ilişkin şu önerileri dile getiriyor;
Şüpheli bağlantılara dikkat edilmesinde fayda olacaktır. Sağlık kuruluşlarından, tedavi merkezlerinden ya da sigorta firmalarından gönderildiği iddia edilen istenmeyen e-postalara, şüpheli bağlantılara ve ek dosyalara kesinlikle dikkat edilmelidir. Her zaman resmi sitelerden işlem yapılmasına özen gösterilmelidir,
Güçlü parolaların kullanılması gerekir. Benzersiz ve güçlü parolalar kullanılmasındaki en büyük fayda ise iki faktörlü kimlik doğrulamasının etkinleştirilmesi ile mümkün olacaktır, 
Dijital kimlik koruması kullanılmalıdır. Güçlü bir dijital kimlik koruması kullanmak kişilerin haklarında bilinen bilgileri, herhangi bir ihlalden kaynaklı bir şekilde etkilenip etkilenmediğinizi ve verilerinizin sızması halinden Ne yapabileceğinizi ya da bu durumu nasıl önleyeceğinizi bilmenize yardımcı olacaktır.