Yabancıya Konut Satana Devlet Desteği Verilecek

Konut kiralarının ve satılık evlerin fiyatlarının gün geçtikçe artması durumu vatandaşların belini bükerken, dünkü Resmi Gazete´de yayımlanan karar ile vatandaşlara değil de gayrimenkul şirketlerine destek verileceğinin açıklanması vatandaşları kızdıracak.

Yabancıya Konut Satana Devlet Desteği Verilecek

Önceki günlerde haberlerimizde kiraların faiş artışları, satılık ev fiyatlarının rekora koşmasının vatandaşları barınma krizine ittiğine değinmiştik.

Resmi Gazete’de dün yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararıyla, konut fiyatlarına ilişkin çözüm bekleyen vatandaşa değil, gayrimenkul şirketlerine yönelik yeni bir destek açıklandı. Kararda hizmet ihracatı kapsamına alınan gayrimenkul sektörüne ve gayrimenkulleri yurt dışında pazarlayan emlakçılara devlet desteği geldi.

Buna göre, Ticaret Bakanlığı tarafından merkezi Türkiye’de bulunan gayrimenkul şirketlerine; yerleşik yurt içindeki gayrimenkulleri yurt dışında pazarlayıp satması için devlet desteği verilecek.

Verilecek olan destekler arasında tescil ve koruma, pazara giriş belgeleri, birim, reklam, tanıtım ve pazarlama, bireysel katılım, milli katılım, ürün yerleştirme, sektörel alım ve ticaret heyeti programları, sanal fuar organizasyon ile yarışma ve etkinlik başlıklar yer alıyor.

Karara göre:

•Kurum ve kuruluşlara Ticaret Bakanlığı tarafından 1.8 milyon liraya kadar reklam ve tanıtım giderleri desteği verilecek. Resmi Gazete de bu ifade aşağıdaki şekilde yer aldı;

 “Yurt dışına yönelik reklam, tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine ilişkin giderler en fazla 5 yıl boyunca, yararlanıcılar ve işbirliği kuruluşları için yüzde 50 oranında ve yıllık en fazla 1 milyon 800 bin TL tutarında desteklenir.”

Karardaki diğer destekler ise şu şekilde;

• Fuarlara ve etkinliklere katılım için etkinlik başına 300 bin TL’ye kadar destek sağlanacak.

• Türkiye’deki gayrimenkulleri yurt dışında pazarlayıp satan şirketlere tescil edilmiş markalarının yurtdışında tescili ve korunması için bu giderlerinin yüzde 50’si oranında, yıllık en fazla 600 bin TL tutarında destek verilecek.

• Pazara giriş belgeleri desteğinin üst limiti yıllık 1.8 milyon TL olacak. Birim açılması ve işletilmesiyle ilgili belgelendirme giderleri için 5 yıl boyunca yüzde 50 oranında ve yıllık en fazla 720 bin TL tutarında destek verilecek.

• Dize ve filmlerde ürün yerleştirme için yıllık en fazla 600 bin TL destek sağlanacak.

• Sanal fuar organizasyon desteği faaliyet başına 600 bin TL olacak.

• Yarışma ve etkinlik desteği etkinlik başına 1.2 milyon TL olacak.

  • Yurt içinde tescil edilmiş markalarının yurt dışında tesciline ve korunmasına ilişkin giderlerinin yüzde 50 oranında ve yıllık en fazla 600 bin TL tutarında desteklemesi olacak.
  • Birim başına yıllık en fazla 720 bin TL tutarında pazara giriş belgesi destesi

Diğer desteklere ilişkin şu ifadeler yer aldı:

MİLLİ KATILIM DESTEĞİ

“Bakanlık tarafından uygun görülen milli katılım etkinliğinin organizasyonuna ilişkin olarak işbirliği kuruluşlarının ve milli katılım organizatörlerinin giderleri yüzde 60 oranında ve organizasyon başına en fazla 2 milyon 200 bin TL tutarında desteklenir.

ÜRÜN YERLEŞTİRME DESTEĞİ

Yurt dışında gösterimi yapılan sinema filmi, belgesel, dizi,  program formatı ile dijital oyunlardaki ürün yerleştirme giderleri en fazla 5 yıl boyunca yararlanıcılar ve işbirliği kuruluşları için yüzde 50 oranında ve yıllık en fazla 600 bin TL tutarında desteklenir.

SEKTÖREL TİCARET HEYETİ PROGRAMLARI DESTEĞİ

İşbirliği kuruluşlarının bakanlık tarafından uygun görülen bir takvim yılı içinde gerçekleştirecekleri en fazla 5’er adet; sektörel alım heyeti programlarına ilişkin giderleri yüzde 50 oranında ve program başına en fazla 600 bin TL tutarında desteklenir.

SANAL FUAR ORGANİZASYON DESTEĞİ

İşbirliği kuruluşlarının bakanlık tarafından uygun görülen sanal fuara ilişkin organizasyon giderleri yüzde 50 oranında ve faaliyet başına en fazla 600 bin TL tutarında desteklenir.

YARIŞMA VE ETKİNLİK DESTEĞİ

İşbirliği kuruluşlarının gayrimenkul hizmet sektörüne yönelik olarak düzenledikleri ve bakanlık tarafından uygun görülen bir takvim yılı içinde en fazla 1 adet yarışma veya etkinliğe ilişkin giderleri yüzde 50 oranında ve etkinlik başına en fazla 1 milyon 200 bin TL tutarında desteklenir.”