Son Dakika: Faizsiz Kredisiz Ev ve Araba Almak İsteyenlere İyi Haber

Faizsiz ev ve araba almak isteyen vatandaşlara iyi haber geldi. son günlerde çokça artan sistem devlet güvencesine alınıyor.

Son Dakika: Faizsiz Kredisiz Ev ve Araba Almak İsteyenlere İyi Haber

Faizsiz ev almak isteyenleri sevindiren gelişme.

Son dönemlerde faizsiz şekilde konut için para sağlayan finansman şirketleri arttı. Şirketler, havuz usulü ile vatandaşları faizsiz şekilde ev sahibi yapıyor. Bu durum son günlerde daha da arttı ve hem ev hem araba almak isteyen vatandaşlar bu sisteme katılmayı hızlandırdı. Bu durumun artması sonrası hükümet harekete geçti ve çiftlik bank benzeri bir skandalın daha yaşanmaması için söz konusu sistemi devlet güvencesine alacak. Artık bu şekilde satış yapan şirketlere sermaye zorunluluğu getirilecek.

MALİYE BAKANI AÇIKLAMIŞTI

Bütçe görüşmeleri sırasında TBMM'de konuşan Maliye Bakanı Lütfü Elvan, "Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu başkanımızdan süratle bir çalışma yapılıp bakanlığımızla paylaşılmasını istedik. Sektörü disipline etme adına bir çalışma yapılıyor. Teknik düzeyde bitirme aşamasına gelindi. Eğer böyle bir kanun teklifi verilmesi hususu benimsenirse, biz adım atmak arzusundayız" demişti. 

TEKLİF HAZIRLANIYOR

AK Parti kurmaylarının söz konusu düzenleme için harekete geçtiği ve yasa teklifi hazırlayacağı öğrenildi. Söz konusu teklif ile ilgili alınan son dakika bilgilerine göre, bu işi yapacak şirketlerden sermaye güvencesi istenecek. Sermaye şartını ve diğer şartları taşıyan şirketler devlet güvencesi altına alınacak. Son 4-5 yıl içinde bu şekilde ev araba satışı yapan şirket sayısı 35'i geçti. 250 binden fazla kişi şimdiye kadar bu sistemle ev sahibi oldu. 

AK Partili kaynaklar, son dönemlerde oldukça arta nrakamlara dikkatleri çekti ve  "Özellikle son yıllarda sektördeki firma sayısı ve satışlardaki artış bazı riskleri de beraberinde getirdi. Hem bu alanda faaliyet gösteren firmalar için sermaye şartı aranmaması, hem de sisteme dahil olan katılımcıların bu firmalara yaptıkları ödemelerin devlet güvencesinde olmaması sistemin önemli açıklarından birini oluşturuyor. Bu nedenle yasal bir düzenleme ihtiyacı doğdu." dedi.

DEVLET GÜVENCESİNE ALINMASI NE ANLAMA GELİYOR?

Sistemin devlet güvencesine alınması, hem şirketin bu sistemi tam ve yasal şekilde yapması anlamına gelirken, buraya para yatıran vatandaşların bu paralarına da güvence getiriyor.

SİSTEM NE OLUYOR? NASIL İŞLİYOR?

Sistem eski usul altın gününe benziyor. Örnek vererek anlatmak gerekirse, diyelimki 100 kişi ev almak istiyor ama faize bulaşmak istemiyor. 100 kişi her ay 5'er bin TL verirse ayda 2 kişiye ev alınır. Bu sistem de bu şekilde işliyor. 

Sizce bu sistem nasıl? Yorum kısmı aşağıda.