Sahibinden Ev Satışı ve Kiralamada Yeni Dönem: 30 Bin TL Cezası Var

Ev sahiplerini ve emlakçıları ilgilendiren yeni düzenleme geliyor. Edinilen bilgilere göre yönetmelik kapsamında yapılacak düzenleme ile artık emlakçı dışındaki kişilerin ev satışı ya da kiralaması yapamayacağı öğrenildi.

Sahibinden Ev Satışı ve Kiralamada Yeni Dönem: 30 Bin TL Cezası Var

Ev satıp kiralayacaklar için yeni karar.

Samsun Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Mevlüt Oral, yaptığı açıklamada emlak müşavirliği yasası çıktığında emlakçılar dışındaki kişilerin akraba ya da başka birisinin evini satması durumunda para cezası alacağını söyledi. 

Kredi faiz oranlarının düşürülmesi ve kamu bankalarının tarihin en büyük kampanyasını başlatmalarının ardından emlak piyasasında canlanma başladığını ifade eden Oral, pandemi sürecinde işlerin durgun gittiğini söyledi. Emlakçıların işlerini devam ettirebilmeleri için mesleki yeterlilik belgesi alması gerektiği ifade eden Oral, bu belge için son tarihin 30  Ağustos olduğunu söyledi. 

EMLAKÇILARIN SAYGINLIĞI ARTACAK

Yönetmelik kapsamında yeni yasa çıkacağını söyleyen Mevlüt Oral, bu yasa ile emlakçıların saygınlığının artacağını , emlakçılar dışında kişilerin ev satması durumunda para cezaları olacağını söyledi. 

SATILIK VEYA KİRALIK YAZAMAYACAKLAR

Emlakçı dışındaki kişilerin ev satışı yapamayacağını , satmaları durumunda 30 bin TL ceza ile karşılaşacağını söyleyen Oral, "Kayıt dışı emlakçılar var. Bunlara biz 'ayakçılar' diyoruz. Bugün 550 tane kayıtlı emlakçımız var. Ayakçı ile çalışmayan kaç tane emlakçı çıkar? Yasa çıktığı zaman hiçbir emlakçı ayakçı ile çalışamayacak. Bize verilen talimatlar inşallah gerçekleşir. Yasa çıktığı zaman birileri ceza yiyecek. 4 hususun altını özellikle çiziyorum. İlk olarak hiçbir emlakçının ofisine sözleşmesiz gayrimenkul girmeyecek. Bir emlakçının ayakçı ile çalıştığı tespit edildiği zaman emlakçı ve ayakçıya en büyük para cezası verilecek. Ayakçılar ise genelde kapıcılar, muhtarlar, belirli kurumlarda çalışan idareciler, bakkallar olabiliyor, herkes kendi işini yapacak. Tespit edildiği zaman bu insanlar yüzde 100 ceza yiyecek. Bakkal veya diğer dükkanlarda satılık veya kiralık daireler tespit edildiği zaman ceza verilecek. Bir esnaf kendi gayrimenkulünü satılık veya kiralık olarak diyebilir. Onun dışında tanıdık, akraba ya da başka birisinin gayrimenkulünü satmak isteyenlere 30 bin TL para cezası verilecek. Son olarak da meslektaşlarımızın tapu dairesindeki görevi, yetkisinin belirlenmesi için yetki belgesi olan kişilerin kimlik belgelerini odadan almaları gerekiyor. Bu kurallar yasallaştığı zaman emlakçılara Türkiye genelinde bir saygınlık olacak." dedi.

KAMUBULTENİ.COM