Konut Kredisi Yapılandırması Yapacaklara Önemli Uyarı: Dikkat!

Kredi yapılandırması yapacak vatandaşlara son dakika uyarısı geldi. Uzmanlar tarafından yapılan uyarıda yapılandırma yaparken vatandaşların daha fazla para ödemesi yapabileceği bildirildi.

Konut Kredisi Yapılandırması Yapacaklara Önemli Uyarı: Dikkat!

Kredi yapılandırması yapacak vatandaşlara son dakika uyarısı.

Konut kredisinde faiz indirimi , Temmuz ayında yapılan PPK toplantısı sonrası geldi. Merkez Bankasının faiz indirmesi sonrası kamu bankaları konut kredisinde faizleri 0.99 'a çekti. Bu durum sonrası binlerce vatandaş , konut kredisi için yapılandırma müjdesi beklemeye başladı. 

Beklenen açıklama geçtiğimiz günlerde geldi ve yükske faizden kredi çeken vatandaşların kalan borçlarını yapılandırabileceği bildirildi. Buna göre vatandaşlar, kalan borçlarını 0.99 faiz oranına göre ödeyecek.

500 bin TL konut kredisi çeken ve 1.55 faiz oranı ile geri ödemeesini yapan bir vatandaş , ayda bankaya 9 bin 203 TL taksit ödemesi yaparken , yapılandırma sonrası 0.99 faizle kalan borcunu 7 bin 138 TL taksitler şeklinde ödeyecek.

Uzmanlar , yapılandırma ile ilgili yaptığı açıklamada, vatandaşların dikkat etmesi gerektiği , yapılandırmada her durumda vatandaşların karlı çıkamayacağı duyuruldu. 

Yapılandırma yapmadan önce vatandaşların erken ödeme cezası ve dosya masraflarını da hesaba katması , buna göre hesap yapması gerektiği belirtildi. 

Tüketicinin Korunması Kanunu 'na göre, erken ödemelerde kalan vadesi 36 aylık süreden az ise yüzde 1,36 aydan fazla olanlara yüzde 2 üzerinden ceza hesaplaması yapılıyor.

Buna göre yapılandırma yapılırken , şimdiye kadar verilen toplam faiz oranına , kalan taksit ödemesine ve kredi masraflarına dikkat etmek gerekir. Yapılandırma sırasında 36 ay ve üzeri krediler için yüzde 2 , 36 ay ve altındaki vadelerde ise bu oran yüzde 1 seviyesinde oluyor. 

Yapılandırma yapacak vatandaşlar için açıklama yapan uzmanlar, ekspertiz ücretini, dosya masraflarını ve sigorta masraflarını da hesaba katmak gerektiğini belirtiyor. 

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA