Konut Alımı-Satımı ve Kiralamada Değişiklik: Sahibinden Kiralık Satılık Evlerde Yeni Dönem

Ev alımında satımında ve kiralamada yeni dönem başlıyor. Konu ile ilgili yaptığı açıklamada İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, yetki belgesi olmayanların satış yapamayacağını söyledi.

Konut Alımı-Satımı ve Kiralamada Değişiklik: Sahibinden Kiralık Satılık Evlerde Yeni Dönem

Ev alım satımında, kiralamada yeni dönem başlıyor.

Geçtiğimiz yıl uzun görüşmeler sonrası yeni yönetmelik hazırlandı. Hazırlanan yönetmelik ile birlikte yeni düzenlemeler için 31 Ağustos tarihi verildi. 31 Ağustos 2020 tarihinin gelmesi ile birlikte konut alım satımında yeni düzenlemeler netleşmeye başladı.

YETKİ BELGESİ ZORUNLU OLACAK

Düzenleme ile birlikte ev satışı ya da kiralaması yapacak vatandaşlarda yetki belgesi şartı aranacak. Şimdiye kadar 3 'te biri oranında başvuru yapılan belgeye , bundna sonra yeterli başvurunun olması bekleniyor. 

İNTERNET SİTELERİ SORUMLU OLACAK

İnternet üzerinden yayımlanacak sahte ilanlardan ise internet siteleri sorumlu olacak.  Belgesiz satış yapanlara 10 bin TL ceza verilecek. Cezalar , yeni ilan yayımlanması durumunda katlanarak artacak. 

500 BİN KİŞİ SİSTEM DIŞINA ÇIKACAK

Düzenlemenin yürürlüğe girmesi ile birlikte kayıt dışı satış ve kiralama yapan 500 bin kişi sistem dışında kalacak. 

Düzenleme ile ofislere m2, emlakçılık yapacaklara ise mezuniyet ve staj şartı da getirilecek.

yenisafaka açıklamalarda bulunan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, pandemi öncesi İstanbul'da odaya ve sicile kayıtlı emlakçı sayısının 13 bin olduğunu bu rakamın 3'te 1'i yani 5 bin civarında emlakçının yetki belgesi aldığını bildiklerini söyledi ve bu uygulama ile bakanlık artık belediyeden alınan ruhsat üzerinden ilgili kişinin yetki belgesini sisteme yükleyecek diye konuştu.

MEZUNİYETE GÖRE FARKLI SÜRELER

Yetki belgesi alacak vatandaşlarda en az lise mezuniyeti şartı aranacak. Lise mezunu olacaklara 12 , üniversite mezunlarına 8 ay çalışma şartı olacak. 

KAYIT DIŞI YAPANLAR İLAN GİRİŞİ YAPAMAYACAK

Konut satacak, kiraya verecek vatandaşlardan yetkisi olmayanlar ilan giremeyecek. Aşa, ''İlk baskı tapu ve internet sitelerinden gelecek. Artık yetki belgesi olmadan internet sitelerine ilan girişi yapılamayacak. Eğer sahibinden ilan veriliyorsa o kişiden de vekalet veya tapu istenecek.'' dedi.

FİYATLARIN DENGELENMESİ BEKLENİYOR

Konut fiyatlarında bu yöntemle biraz dengelenme yapılacağına yer verildi. 

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA