Kiraya Yüzde 25'ten Fazla Zam Yapanlara Verilecek Ceza Açıklandı

Kiracıları ve ev sahiplerini ilgilendiren açıklaması geldi. Yapılan açıklamada, kiraya yüzde 25'ten fazla zam yapılması durumunda ağır yaptırım uygulanacak.

Kiraya Yüzde 25'ten Fazla Zam Yapanlara Verilecek Ceza Açıklandı

Bugün  yapılan beklenen kira düzenlemesi açıklaması ile birlikte kiralara gelecek senenin Temmuz ayına kadar yüzde 25'ten fazla zam yapılamayacağına yer verildi. Yüzde 25 ile yapılan sınırlama geçici bir düzenleme olacak. Gelecek sene Temmuz ayından sonra düzenleme kalkacak ve her ay TÜİK'in açıkladığı TÜFE'ye göre hesaplama yapılacak.


Bekir Bozdağ Ne Demişti?
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanımızın talimatıyla, Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay Bey, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat Kurum Bey, Hazine ve Maliye Bakanımız Nureddin Nebati Bey ve Ticaret Bakanımız Mehmet Muş ve Adalet Bakanlığı olarak beraber yaptığımız çalışma sonucunda konut kiraları bakımından 1 Temmuz 2023 yılına kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde bir önceki kira yılının yüzde 25'ini geçmemek koşuluyla yapılacak artışların geçerli olduğuna dair bir geçici hüküm Borçlar Kanunu'na, Adalet Komisyonunda eklenecek AK Parti Grubu, MHP Grubu teklif verecek ve oraya eklenecektir. Böyle konut kiralarında bir yıl süreyle bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25'ini geçmeyecek şekilde bir artış yapılabilme imkanı getiriliyor." dedi. 

Yüzde 25'ten Fazla Zam Durumunda Ne Olur?

Eğer yüzde 25'ten fazla zam yaplması halinde  ağır yaptırımlar, cezalar olacağı açıklandı. Gazeteci Candaş Tolga Işık yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Az önce yeni kira kanunuyla ilgili Bakan  Murat Kurum ile konuştum: 

1) Bu sene temmuz ayı itibarıyla seneye temmuza kadar kiraya %25'in üzerinde zam yapılamayacak. Yasanın ihlali halinde her 2 tarafa ağır ceza var.

2) Yasa temmuz 2022 öncesi yapılmış yenileme/zam sözleşmelerini bağlamıyor. Temmuz 2022- Temmuz 2023 arasını bağlıyor.

3) Kiracıyı farklı bahanelerle (Almanya'dan oğlum geldi, kendim oturacağım, vs...) çıkarıp daha yüksek bedelle yeni kiracı getiren ev sahiplerine kiracının şikayeti üzerine halihazırda yasada varolan kira yasağı ve kira tazminatı gibi ağır cezalar uygulanacak."

Kira zammı yüzde 25'in üzerinde yapılmaya zorlanan vatandaşlar  bu konuda şikayetçi olabilirler.